Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14611491 www.bgdnes.bg

Чудо! Сръндак оцеля в катастрофа

Щом се възстанови, пускат го на свобода 

Горски спасиха благородното животно, разминава се с рани и уплаха 

Сръндак по чудо оцелява в тежка катастрофа.

Благодарение на бързата реакция на добри хора благородното животно е спасено, в момента се полагат за него грижи, а в близкото бъдеще може отново да тича на свобода.

"Служители на Държавно горско стопанство -Ловеч, намериха на място сръндак, пострадал при пътнотранспортно произшествие. Горските се отзовали веднага след сигнал, подаден на тел. 112. Животното бе заловено по хуманен начин и закарано от дежурния лесничей и директора на ДГС – Ловеч, инж. Младен Миков за специализирана помощ и наблюдение в зоопарка на областния град. Инцидентът се е случил вечерта на 31 май, когато шофьор блъснал дивото животно и продължил по пътя си. Жител на село Горан пръв открил пострадалия сръндак и веднага сигнализирал. След обстоен преглед било установено, че животното било само с охлузни рани и силно уплашено", разказват от Северозападно държавно предприятие - Враца.

Реклама

Горските служители се надяват здравословното състояние на пострадалото да се подобри и в кратки срокове да бъде пуснато на свобода в гората, където е неговото местообитание. Спасителите изразяват благодарност на лицето, подало сигнала на спешния телефон, като благодарение на бързата му реакция животното има шанс да живее.

Сръндаците са мъжките екземпляри при сърните и притежават рога - къси и изправени. Те са единствените от семейство Еленови, чиито рога растат и през зимата. Тялото е червеникаво, а лицевите части са сиви. Окраската на тялото варира през различните сезони - златисто-червеникаво през лятото, но през зимния период потъмнява до кафяво и дори черно с по-светли коремни части и бяла задница.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама