Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14611548 www.bgdnes.bg

Кралски особи носят шапките на Виолета

Повелителката на капелите твори край Варна 

Царица Маргарита декорира двореца си с шедьовър на Илиева 

Доли ЛУКАНОВА

Кралски особи носят изящните шапки на българката Виолета Илиева. Британският крал Чарлз получава шапка в бежово-кафява багра, а съпругата му Камила жълта капела с асиметрично дъно за сватбата си през 2005 г. Царица Маргарита Сакскобургготска е сложила украшението за глава от Виолета на специално място в двореца си. Нидерландската кралица Беатрикс също притежава шедьовър от българката. Освен кралски особи много холивудски звезди, сред които Морган Фрийман и Арманд Асанте, имат от бижутата за глава на Виолета.

"Удоволствие е да даряваш красота на хората. Изработвали сме шапки и за много български актьори и продукции. Спомням си преди години поетът и журналист Кирил Аспарухов дойде при мен и ми каза: "Искам шапка - да мога да я нося в джоб, да има козирка, да ми топли на ушите и челото и да ми е удобна. Хванах се за главата, но я направих", разказва пред "България Днес" повелителката на шапките.

Реклама

Вече близо 30 години Илиева изработва оригинални аксесоари за глава. Навремето заминава в Чехия, защото у нас няма кой да я обучи добре. Представяйки се за човек от бранша в тамошните шапкарници, Виолета започва да "краде" занаят.

"Когато се върнах в България, изкупих всички филцови шапки от площада във Варна. Боядисах ги в черно, защото този цвят най-много се търсеше, и започнах да правя това, което бях видяла в Чехия. Що материал отиде, само аз си знам, но не се отказах", спомня си пред "България Днес" Илиева.

В началото Виолета работи неуморно, главно вечер, защото е с две малки деца. Ателието й представлява асансьорно помещение, в което новобранката работи с палто и ботуши. С времето находчивата дама успява да събере пари и се сдобива с по-хубава шапкарница и машини, които да й помагат в работата. Сега по нейните стъпки вървят двете й дъщери.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама