Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14673947 www.bgdnes.bg

Експертът по ключова сигурност Илиян Царибродски: Идва пикът на обирите и кражбите

Купувайте огнеупорни каси и сейфове

Кой е той

Илиян Царибродски е собственик на една от най-големите фирми за ключарски услуги в София. Експерт е в тази област с повече от 18 години опит. Пред "България Днес" той разкри от какви слабости в заключването се възползват крадците, къде най-често атакуват и кои са най-добрите защити от тях.

-Г-н Царибордски, през лятото кражбите на домовете и апартаментите се увеличават. Това ли е "най-добрият" сезон за крадците според вас?

Реклама

- Да, наистина се забелязва ръст на кражбите през този сезон. Това е пикът на годишните обири и кражби по домовете. Но да не забравяме, че крадците нямат почивен ден.

- Какво бихте посъветвали хората? Как да предпазят дома си и да изживеят спокойно лято?

- Като отделят от ежедневието си 2 или 3 часа да извикат специалист експерт ключар на оглед. След това съответно да се прибегне до монтирането на допълнителна ключалка, за която можем да бъдем сигурни, че крадците не могат да преодолеят.

- Немалко хора държат спестяванията си вкъщи, особено след като няколко банки фалираха в Щатите. Можем ли да сме спокойни, че сейфът не може да бъде разбит?

- Сейфовете обикновено не се разбиват или отключват на място от крадците. Това, което правят е да го изтръгнат от мястото, където седи. Правят го най-често с помощта на лост (кози крак) или крик, пригоден за каси. Вследствие сейфът става преносим и възможен за товарене. Съветът, който можем да дадем, е хората, да купуват огнеупорни каси и сейфове. Те наистина са тежки и не подлежат на гореизброените манипулации. Инсталирането им трябва да се направи от експерт.

- Името ключар вече не се свързва със стаичка, а с големи и професионални ателиета. Как успяхте да направите тази голяма крачка?

Реклама

- Както в повечето професии, и в нашата възходите и позитивите идват с помощта на много труд, постоянство, идеи и креативност. Това идва от любовта към професията.

- Напоследък са доста актуални смарт отключванията. Доколко обаче могат да ни защитят?

- Иновациите, методиката да управляваме всичко лесно, бързо, с телефон, пръст или поглед е тенденция и в заключванията. Винаги има и аварийна ключалка в драматична ситуация. Тоест, ако някой иска да пробие заключващата електронна система, той би ползвал аварийната механична ключалка.

- Има ли интерес у младите хора да станат ключари?

- За съжаление, отговорът е не! Затова и екипът в нашата фирма е високоплатен. Подплатен е с условия, които отговарят на тенденциите в сферата на технологиите.

- Занаят, професия или хоби е ключарството за вас?

- И трите, и то по много. Занаят, тъй като никой не може да открадне това, което умееш. Имам самочувствието от опита, който имам, да заявя, че го умея безупречно. Професия - защото от нея си "вадя хляба". Хоби, защото обичам това, което работя, и го правя с голямо желание и интерес. Постоянно се информирам и чета за новите технологии в индустрията, за да съм в час с новостите.

- За какво мечтаехте като малък? Сбъдна ли се?

- Като малък мечтаех да стана Батман. Като тийнейджър - да стана най-добрият ключар в България и да имам най-голямата и професионална фирма в страната. Щастлив съм, че всичко това е факт. Смея да твърдя, че надминах мечтите си в професионален план.

- Как решихте да станете ключар?

- Съвсем случайно, като всяко хубаво нещо на този свят. През 2003 година на майтап и от чиста любознателност се пробвах да отворя с шперц кола, която беше със загубени ключове. Късметът на неопитния, неукия и начинаещия проработи. Пожарът в мен се запали и до ден днешен гори така, сякаш няма какво да го загаси.

Реклама
Реклама
Реклама