Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14682323 www.bgdnes.bg

Каравелово не се плаши от потоп

  • Нова напаст: стършели тормозят местните хора 
  • Възрастни хора в селото вече спят спокойно след взетите мерки 

Кошмарът е в миналото, Каравелово вече не се плаши от потоп.

Така могат да бъдат описани настроенията в карловското село, което преживя тежко наводнение, но валежите от последните дни не карат хората да настръхват от тревога.

Реклама

"В момента в Каравелово е спокойно. Още в 6,30 ч. сутринта бях на терен и видях, че повишението на реката е само 5 сантиметра. Уверих се лично, че от Балкана идва мътна вода, което означава, че във високото може да е по-сериозно положението, но тук е добре. Разширихме и удълбочихме коритото, което успокои хората. Говорих с възрастни хора, които ми признаха, че вече не се притесняват да спят в домовете си и и вече не настръхват и не изпадат в паника, когато завали дъжд", разказа пред "България Днес" Славка Червенкова, кметица на Каравелово.

Спокойствието в карловското населено място липсва в ботевградското село Врачеш и Берковица, които преживяха тежки наводнения в понеделник. Проливен дъжд се изля в района и потопи поне 100 къщи, улиците са под вода, както и приземни етажи на къщи. Причината не е в преляла река, а в огромното количество вода, изсипало се от небето. Данни сочат за около 60 литра на квадратен метър, което е довело до запушване на шахти.

Берковица за втори път е под вода в рамките на 10 дни, а на места приливната вълна е достигнала около 2 метра. Стотици къщи са наводнени, а асфалтът от улиците е отнесен от стихията.

Докато в Каравелово не мислят за потоп, в селото се сблъскват с друг неочакван проблем - нашествие от стършели. Семейства са подали сигнали за жилещите насекоми в имотите си, като свързват появата им с тежкото наводнение.

"Получихме няколко обаждания и веднага реагирахме, като напръскахме. Странното е, че има стършели, но няма гнезда. Търсихме на няколко места, но не открихме. Не мисля, че е сериозен проблем, защото е имало и минали години, но знам, че не е приятно", добави Червенкова.

Четете още

Николай от бедстващото село: Къде отидоха милионите за Каравелово?

Николай от бедстващото село: Къде отидоха милионите за Каравелово?

60 млн. лв. необходими за възстановяването на Каравелово, Богдан и Слатина

60 млн. лв. необходими за възстановяването на Каравелово, Богдан и Слатина

Реклама
Реклама
Реклама