Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14799722 www.bgdnes.bg

Валя Балканска против пилона в Рожен!

След като Лили Иванова отказа да пее на откриването

В него са заровени много пари, можеха да ги дадат за нещо по-смислено, казва великата певица

"Не ангажирам никого с моето виждане за пилона в Рожен. Едното е, че той има символно значение. Но аз смятам, че там се заравят много пари." Това каза за "България Днес" Валя Балканска. Великата народна певица направи този коментар пред вестника по повод участието си като една от звездите на традиционния събор в Рожен на 14 юли. Ден преди това там ще бъде открит и най-високият пилон в Европа с българския трибагреник на върха - инициатива, която успя да раздели българското общество на противници и привърженици на гигантоманското съоръжение на родопския първенец.

Реклама

"Човекът, който стои зад издигането на този пилон, можеше да оползотвори средствата по друг начин. Да обучи дечица, да ги поддържа няколко години, за да останат в България... Имат нужда от помощ домовете у нас, имат нужда от помощ детските градини... Така той щеше да остане в паметта на конкретни хора. Но това, пак казвам, е мое виждане", подчерта изпълнителката на "Излел е Дельо хайдутин".

"Космическият глас" на България смята, че вместо огромната стела е можело да се направят по подстъпите към върха няколко по-скромни като височина, на които пак да се вее националният флаг.

"Това пак ще бъде уважение към символиката на България. Но защо да се заравят толкова пари на средата на земята? До три дни след откриването всичко ще бъде наред, а после? Какво ще се прави по-нататък?", недоумява Балканска.

Тя обаче заяви, че не се отказва от участието си в големия концерт, с който се открива съборът.

"Бях поканена от община Смолян, обещах лично на кмета, че ще пея на концерта. Аз съм от Смолян. И как да отида в общината и да кажа, че не мога да участвам?", поясни голямата певица.

Реклама

Валя Балканска напомни, че с човека, който е инициатор на строежа на пилона в Рожен, тя "не иска да има нищо общо". Певицата настоява, че съборът в Рожен "не е овцевъден празник, а родова среща". "Казвам го, защото този човек има някаква фирма за овцевъдство", уточни именитата родопчанка.

"Този празник е рожден ден, много пъти съм го споменавала. Защото се събират хора от различните родове от района, да видят кои са оцелели, кои са заминали от този свят", добави Балканска.

По думите й на този събор на родовата памет се раждали "нов напредък и нова идеология". "Имам една стена с награди, но те мълчат. А на Роженския събор виждаш живи хора, виждаш усмивката... Това е най-голямата награда за един творец", убедена е нашенката, чийто глас прозвуча чак в Космоса.

"Моят глас вече не е същият, аз съм на 82 години, но моето присъствие там е, защото аз обичам своя край, неговите хора, страната си...", не крие вълнението си легендарната народна изпълнителка. Преди броени дни тя се върна от чужбина, но там, призна тя, "под краката гори". "Където и да отида извън България, под краката ми гори. Докато там, където си дошъл на бял свят, ти е най-топло и приятно", обобщи голямата певица и родолюбка.

Преди нея Лили Иванова, която трябваше да открие пилона, отказа участието си в мероприятието.

Проблема с отказа на известни БГ изпълнители да участват в концерта при откриването на Роженсикя събор, коментира за "България Днес" и неговият пиар Борислава Андреева. Тя подчерта, че е пиар и на фондация "Наследство за бъдещето", която е организатор и на издигането на пилона рекордьор на родопския връх, и на самия събор. "Не мога да коментирам защо Лили Иванова не пожела да пее на церемонията на откриването на пилона. Това е нейно лично решение и тя го обоснова в свои публикации във фейсбук", каза Андреева. Пиарката поясни, че примата е имала ангажимент не към концерта за събора, докато Валя Балканска е приела да пее на него. "Това е нейно мнение, то не променя нашето отношение към нея, ние много я уважаваме. Но двете събития - церемонията за откриването на пилона на 13 юли, която ще трае минимум 4 часа, и концертът на другия ден за самия събор, са две свързани събития, защото организаторът им е един и същ - нашата фондация", каза още Борислава Андреева.

Четете още

Лили Иванова няма да пее на пилона на Рожен

Лили Иванова няма да пее на пилона на Рожен

Легендарната Нешка Робева за пилона на Рожен: Протестира се срещу пилона, а не срещу строежите по морето

Легендарната Нешка Робева за пилона на Рожен: Протестира се срещу пилона, а не срещу строежите по морето

Реклама
Реклама
Реклама