Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14882054 www.bgdnes.bg

ВОЛЯ! 30 кг сваля сумистката Силвия, тушира проблем с инсулина

С воля и хъс преодолява и дискова херния след мрачна лекарска прогноза 


"Откриха ми проблем с инсулина. Качих много килограми за кратък период. Беше ме срам да изляза от вкъщи. Но намерих ендокриноложка, която разкри причината. Започнах лечение и хранителен режим. Тренирах най-вече фитнес. С много усилия и воля успях да сваля 30 кг и станах 55".

Реклама

Така започва своята история за една от многобройните си житейски битки успешното лице на женското сумо и джудо в България Силвия Спасова. Едва на 27 години, красивата брюнетка преживява драматични събития, а навръх рождения си ден получи почетен знак на тържествена церемония на Алея на спортната слава в Нови Искър.


През 2012 г. тя триумфира на Европейското първенство по сумо в Унгария. Година по-късно грабва олимпийската джудо купа на първенството в Гърция. През 2015 г. печели първо и трето място на Европейско първенство по сумо в Македония. А година след това печели бронзов медал на Европейското първенство по сумо в Полша.


Спасова е сестра на друга наша спортна гордост - Мартин Борисов. Европейски шампион по сумо от 2009 г. и бронзов медалист от Световната купа в Полша през същата година, Мартин увлича Силвия в нетипичния за дамите спорт.
Тогава Спасова е само на 13, а пътят започва с много тренировки и себераздаване. Това й носи над 40 медала във витрината. Многократно е сребърна и бронзова медалистка от републикански първенства.
Всичко тече по план, докато един ден Силвия не се събужда с ужасни болки в кръста.


"Бях на 16. Една сутрин просто не можах да стана от леглото. Едва се качих в колата да ме закарат за снимка и лекар. Ортопедът ми каза - момиче, трябва да приключиш със спорта, ако не искаш да останеш на легло. А единственият спорт, който можех да практикувам, е плуване. Разплаках се и се прибрах вкъщи. Ставаше дума за дискова херния и не трябваше да вдигам повече от 3 кг. Не исках да го приема и не можех да си представя, че трябва да сложа край на спортната ми кариера", споделя Силвия.
След първоначалния шок тийнейджърката се мобилизира и заедно със семейството си започва да търси решение на проблема.
"Стартирахме обиколки по медици за съвети, помощ и физиотерапия. Така открих боуен терапията - точков масаж с предаване на енергия, лечебни масажи и всички възможни процедури. Не вярвах на тази боуен терапия, но тя ми помогна да преодолея проблема. Преминах и през това, някак си се преборих и продължих да тренирам въпреки всичко", казва шампионката.


Успяла да се възстанови от този кошмар, следва нов тежък удар за Силвия - този с инсулина. А след като преодолява и него, Спасова се подготвя да обучава ученици по сумо в клуб в 172 Обединено училище "Христо Ботев" в Нови Искър, който ще бъде открит за новата учебна година.
В същото школо Силвия работи като учител по химия и физика. Докато преподава на подрастващите, Спасова не се отделя от сумото. Само че от другата страна - като съдия.
Рефер на четири финала на Европейските олимпийски сумо игри в Полша на 24 юни беше Силвия. Отделно от финалните двубои европейският ни първенец по сумо и джудо беше арбитър на още 20 схватки на престижния турнир.
Съдийстване на още няколко предстоящи европейски турнири ще дадат нужните точки и право на Силвия да бъде арбитър и на световни първенства.

Четете още

Котоошу на 40: Ако не беше станал велик сумист, щеше да е голям готвач

Котоошу на 40: Ако не беше станал велик сумист, щеше да е голям готвач

Котоошу мечтае за лютеница
Котоошу мечтае за лютеница

Котоошу мечтае за лютеница

Реклама
Реклама
Реклама