Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14992112 www.bgdnes.bg

Бившият вратар на "Лудогорец" Урош Голубович осъди прокуратурата на 10 бона

Цялата съдебна сага е за един тупаник през 2012 година, който се оказва самозащита

Бившият вратар на "Лудогорец" Урош Голубович закова прокуратурата за 10 бона обезщетение за незаконни обвинения за закана за убийство и побой. Това научи "България Днес" от Софийския градски съд.

Реклама

Сърбинът, който варди вратата на "Лудогорец" в последните години от кариерата си, бе разследван цели 6 години от прокуратурата за закана за убийство на пътя и нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди. Впоследствие обвиненията бяха снети поради липсата на доказателства и така и не се стигна до съд.

Случката е от 13 ноември 2012 г., когато Голубович още беше действащ футболист и вратар на "Лудогорец". Тогава играчът пътува с колата си от столичния кв. "Люлин" към ГКПП Калотина и спира на светофар. В това време зад него спира друго возило, а шофьорът надува клаксона, въпреки че светлината е червена и Голубович не може да тръгне. Водачът се ядосва, че вратарят не тръгва, слиза от колата и се засилва към автомобила на сърбина. Отваря му вратата и започват да валят псувни като заедно с това му навлиза агресивно в личното пространство. Тогава Голубович го удря с юмрук в лицето и бесният шофьор пада на земята като талпа.

Оказва се, че само на няколко метра има патрулка. Ченгетата отиват и разтървават вратаря и шофьора, които са в схватка. Органите на реда пускат двамата, но няколко дни по-късно Голубович получава писмо от шофьора, когото е ударил. Оказва се, че му е причинил лека телесна повреда и агресивният мъж иска обезщетение. Стражът на "Лудогорец" категорично отказва да му даде и стотинка. Тогава пострадалият се обръща към Софийския районен съд, където е започнато дело, но през август следващата година процесът е прекратен, защото според съдията са налице данни за извършено престъпление от общ характер, и изпраща материалите на прокуратурата, където е образувано досъдебно производство.
Междувременно Голубович прекратява кариерата си (виж карето) и се прибира в Сърбия. Тогава вратарят упълномощава адвокат да го представлява в България.

Минават 3 години, разследването си тече, но сякаш е на пауза. Но през 2016 г. прокуратурата издава изненадващо заповед за ареста на сърбина. Когато Голубович разбира, а това се случва чак през октомври 2017 г., се връща веднага в България и е арестуван. Футболистът прекарва 72 часа в следствения арест и е освободен. Това се случва въпреки факта, че съдът разпорежда да бъде пуснат след първата нощ в ареста.

Отново минават няколко години и през 2019 г. прокуратурата снема обвиненията и прекратява разследването за заканата с убийство поради липса на извършено престъпление. Делото за нанесена лека телесна повреда е спряно на същите основания. Една от причините да бъде преустановено наказателното преследване е фактът, че агресивният шофьор постоянно променя твърденията си за случилото се. Пострадалият преценява да не обжалва решението на прокуратурата и всички е прекратено в началото на 2020 г.

Тогава Голубович предявява иск за 35 хилядарки в Софийския градски съд. Вратарят дори представя пред магистратите съдебномедицинска и психологическа експертиза, според която той е изпитал силни негативни емоционални преживявания, довели до депресия, тревожност и сърцебиене, които били интензивни около две години и са нарушили обичайното му психично функциониране.
Експертизата показва, че дадената симптоматика покрива параметрите на диагнозата - смесена тревожно-депресивна реакция с протрахиран ход в границите на адаптационно разстройство.
От показанията на съпругата на Урош Голубович и негов приятел става ясно, че след приключване на разследването срещу него вратарят, който вече е станал футболен агент, е изпитвал психически и емоционални болки. Бил е в шок, нервен и притеснен, тъй като изобщо не е очаквал подобно развитие на процеса. Затворил се в себе си, спрял е да се среща с приятели, бил е постоянно тъжен. Притеснявал се е за бъдещето си. Тревожел се е за децата си. Премълчавал е случващото се както пред тях, така и пред родителите си, за да не ги притеснява. Свидетелите са категорични също, че и към настоящия момент сърбинът не е забравил нищо от преживяното и то е оставило голям белег в психиката му.
След като вземат предвид показанията и факта, че Голубович е незаконно задържан за 72 часа, че многократно е идвал в България за извършване на процесуално-следствени действия и че е претърпял неимуществени вреди, Софийският градски съд прецени, че 10 бона са адекватно обезщетение.

Реклама

Според магистратите 35 хилядарки са неоснователни, защото не са извършвани много интензивни процесуално-следствени действия, а през по-голяма част от разследването Голубович дори не е бил в България, а и делото не е станало достояние на широк кръг от хора. Решението, което излезе във вторник, подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София.

Кариера

В началото на юни 2008 г. Голубович подписва 3-годишен договор с "Литекс". С "оранжевите" печели две шампионски титли, една купа и една суперкупа на страната. След изтичане на договор му нов не му е предложен и вратарят става свободен агент. На 2 юни 2011 г. подписва с "Лудогорец". През първия си сезон в "Лудогорец" става шампион и носител на Купата на България. През 2013 г. е освободен от "Лудогорец". След като не успява да си намери отбор, слага край на кариерата си и става футболен агент.

Четете още

Бившият вратар на "Лудогорец" Урош Голубович: Не отписвайте България!

Бившият вратар на "Лудогорец" Урош Голубович: Не отписвайте България!

Шампионът с "Орлите" Урош Голубович:
"Цървена звезда" има слабо място!

Шампионът с "Орлите" Урош Голубович: "Цървена звезда" има слабо място!

Реклама
Реклама
Реклама