Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15020943 www.bgdnes.bg

Бият по пет жени в България всеки ден!

Георги Георгиев, обвинен в обезобразяването на Дебора с макетно ножче, остава в ареста

От началото на годината жертвите на домашно насилие, които се обаждат на неправителствената организация "Анимус", са 1115. Това разбра "България Днес" при справка в асоциация "Анимус".

Реклама

Тази статистика е изключително притеснителна, защото това са над 5 жени на ден, които се обаждат на "Анимус", за да се оплачат, че биват пребивани от свои близки.

"Това са само сигналите за домашно насилие, които са постъпили при нас от 1 януари до 31 юли!, уточняват от "Анимус". Само за последния месец сигналите са 155. Според работещи в асоциацията сигналите не намаляват, а напротив, увеличават се през последните години. Източниците на "България Днес" в "Анимус" твърдят, че много от жените, които подават сигнали в неправителствената организация, първо са се свързали с полицията, но нямат надежда за резултат и помощ. Обикновено насилникът е задържан за 24 часа и най-много 72 часа и после е освободен. Според източниците ни в повече случаи, след като излезе от ареста, той веднага отново пребива жертвата си заради сигнала срещу него. В много от случаите жертвите се отказват от показанията си именно от страх да не бъдат насилвани отново от душманина. Обществото иска да бъдат взети мерки. Много адвокати се изказа по случая и смятат, че прокуратурата е прави голяма грешка с обвиненията, които повдига (виж карето). Някои от тези адвокати са Димитър Марковски, Надежда Ковачева, която написа цял пост във фейсбук профила си. 

"Прокуратурата не видя високата степен на обществена опасност на дееца - психопатично жесток! Не повдигна обвинение по чл. 131 от НК. И ни пързулнаха по истерията срещу съда. Постави ли въпрос прокуратурата на съдебномедицинската експертиза за кръвозагубата. Имало ли е опасност за живота на изтезаваното момиче вследствие кръвозагуба?!

Да проверим назначена ли е незабавно съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на обвиняемия? Страда ли от алкохолна или наркотична зависимост. Регистриран ли е по Закона здравето като страдащо лице от психична болест или зависимост. Кога законодателят ще инкриминира изтезанието? Кога? Кога законодателят ще спре да върви след времето и събитията?", смята адвокат Ковачева.

Накълцалият младата Дебора: Не съм виновен, пуснете ме!

Реклама

"Не съм виновен! Моля да се измени мярката ми за неотклонение. Да не съм задържан, защото няма да преча на разследването по делото." Това обяснява задържаният за бруталния садизъм пред съда в Стара Загора Георги Георгиев.  

Въпреки че всичко сочи именно към 26-годишния Георги Георгиев, обвиняемият не призна вината си.

"Не съм виновен, искам да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми също, затова искам да ме пуснете", добавя Георгиев. Заседанието за мярката за неотклонение се гледа при закрити врата заради интимни подробности, които могат да повлияят на общественото мнение. Все пак Георги и Дебора са имали връзка 4 месеца.  Магистратите оставиха Георги в ареста, след като сметнаха, че всичко сочи, че той е извърпшител на садистичното нападение.

"България Днес" се свърза с кмета на родното село на Георги - Николай Колев, и с местното читалище "Христо Ботев" в старозагорското селце. И от двете институции казват, че са изумени от случилото се.
"Всички сме втрещени. Георги е добро момче! Не можем да повярваме какво казват, че е извършил. Никога около него не е имало проблеми или скандали!" Това каза кмет Колев и от читалището в селото.

"Познаваме Георги, живее само през няколко къщи от читалището. Добро и отзивчиво момче е. Никога не е създавал проблеми и сме изумени какво се говори за него и в какво го обвиняват", твърдят още от читалището. Според запознати със случая хората от селото ги е страх да говорят за Георги и затова мнението на всички за заподозрения положително съвпада.

Жертвата Дебора бе накълцана с макетно ножче по ръцете, краката и гърдите. Носът й бе счупен, а главата й бе обръсната. Момичето бе спасено и се наложи да й направят общо 400 шева по цялото тяло, за да закърпят бруталните и дълбоки рани от макетния нож. Майката и бащата на посечената девойка казаха пред медиите, че не е в добро психично състояние и в момента с нея работят медици. 

Вчера наблюдаващият прокурор постанови и мярка "забрана на лицето да напуска територията на България". По делото са събрани достатъчно данни и доказателства, които заковават Георги. Разпитани са свидетели, направени са извлечения от електронна комуникация между пострадалата и обвиняемия, назначена е психолого-психиатрична експертиза на пострадалата жена, която ще бъде изготвена до 10 дни.

Объркано обвинение

Заради объркано от прокуратурата обвинение е пуснат на свобода касапинът Георги. Това обясняват юристи, проучили определението на съдия Татяна Гьонева и колегите й от Окръжния съд в Стара Загора за освобождаването на задържания. Според тях на съдиите не е оставен друг избор, освен да спазят закона и да пуснат обвиняемия.

Според съдебномедицинската експертиза е нанесена лека телесна повреда, което представлява престъпление от частен характер. Производството по него се провежда по тъжба на пострадалия, прокуратурата не участва и няма как да внесе искане за вземане на мярка, уточняват юристи.

Магистратите отбелязват в решението, че деянието срещу Дебора характеризира извършителя като особено жесток и че е извършено по особено мъчителен начин. От прокуратурата пропускат тези квалифициращи признаци, сред които може да се добави и че престъплението е извършено в условията на домашно насилие.

Ако беше повдигнато обвинение за средна телесна с квалифициращите признаци, то тогава Георги вероятно щеше да бъде задържан, коментират адвокатите. По тяхното мнение съдът няма как самостоятелно да задържи обвиняемия за престъпление, за което не му е повдигнато обвинение.

Прокуратурата е била длъжна, след като е образувала досъдебно производство за средна телесна повреда, да обърне внимание, че според експертите се касае до друг вид телесна повреда - лека, което изключва образуване на досъдебно производство.

Държавното обвинение може да образува досъдебно производство дори когато се касае до престъпление от частен характер. Това става, когато пострадалият не може да защити своите права и законни интереси поради безпомощно състояние, както е в случая с Дебора. Ако това е посочено в постановлението за образуване, нямаше да има значение, че делото е за престъпление от частен характер и съдията можеше да задържи обвиняемия, обяснява бившата съдийка Румяна Ченалова по скандалния казус. 

10 жени са убити при условията на домашно насилие от началото на годината

10 жени са убити в България от началото на 2023 г. при условията на домашно насилие. Зловещата статистика показва как проблемът с домашното насилие у нас нараства, а мерките сякаш не се променят - правосъдието буксува.

На 1 януари 21-годишна жена от Варна е обявена за издирване от близките си. По-късно е задържан приятелят й, който признава, че е убил жената и посочил къде се намира тялото й - в шахта в града.

Втора за месец януари и годината е 62-годишна жена от Враца, която е наръгана няколко пъти от зет си. Съседите чуват скандала между двамата, но никой от тях не реагира и не вика полиция. Едва на сутринта разбират, че Пепа е заклана брутално.

В началото на февруари 49-годишна жена от плевенското село Божурица е убита в дома си. Сигнал за сбиване в къщата е подаден в полицията в 03:20 ч. Униформените, които пристигат на адреса, откриват убитата жена и трима пострадали - двама младежи на 17 и 25 г. и 45-годишен мъж. В ареста са оставени четиримата, които са нахлули в дома на жената и са я ликвидирали. Делото продължава.

На 7 февруари 26-годишна жена от варненското село Бозвелийско е пребита до смърт от мъжа си. 37-годишният Юлиян размазва от бой съпругата си пред погледите на трите им деца.

40-годишният Ангел Захариев пребива зверски жена си. Лекари се борят за живота й в продължение на дни и тя загива ден преди Св. Валентин - празникът на любовта.

В края на февруари 40-годишен мъж уби 60-годишната си с майка с брадва в Годеч.
След месец 59-годишна жена бе пребита до смърт от 62-годишен мъж във врачанското село Горно Пещене. Двамата живеят на семейни начала. Задържаният признава пред разследващите, че е нанесъл побой над починалата и след това напуснал къщата. Според местните заподозреният често се напивал и вдигал скандали, но заради агресивния му характер съседите не смеели да подават сигнали до органите на реда.

На 7 април тялото на млада жена бе открито в багажник на кола. 32-годишната жена беше в неизвестност няколко дни. Задържан е бившият й приятел. Някои от тези жертви се свързват с "Анимус" месеци преди да бъдат брутално убити. При всичките тези случай има сигнали за домашно насилие, но мерки няма и краят при всички тях е фатален.

Четете още

Майката на нарязаното момиче с над 400 шева проговори: Тя е затворник в себе си, в кошмара си!

Майката на нарязаното момиче с над 400 шева проговори: Тя е затворник в себе си, в кошмара си!

Пак арестуваха Георги, отрича да е нарязал с макетно ножче 18-годишното момиче с над 400 шева

Пак арестуваха Георги, отрича да е нарязал с макетно ножче 18-годишното момиче с над 400 шева

Реклама