Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15055015 www.bgdnes.bg

Психиатърът д-р Веселин Герев: Нарязаната Дебора трудно ще има нова връзка

Обвиняемият Георги е психопат рецидивист, който не подлежи на лечение, в него няма нищо човешко, казва експертът 

"Нарязаната Дебора най-вeроятно ще остане психически инвалид до живот. За съжаление дори и камъни от Луната да и свалят, нищо няма да помогне на състоянието й. Момичето има посттравматично стресово разстройство, каквото са имали ветераните от Виетнам. Това са били 18-20 годишни момчета, преживяли войната. Днес са останали живи няколко стотин от тях, които са на над 80 години, но те все още изпитват шока и ужаса от войната под формата на кошмарни сънища и панически реакции. Белезите на тази млада жена няма да могат да бъда оправени и това вече няма да е същия човек. Всеки път, когато Дебора гледа обезобразеното си тяло, ще преживява ужаса от действията на нейния агресор. Тя трудно би имала нова връзка, камо ли брак".

Реклама

Това коментира пред "България Днес" психиатърът д-р Веселин Герев по повод бруталното престъпление, извършено в Стара Загора, при което 18-годишно момиче бе нарязано с макетно ножче от бившия си приятел, косата й бе остригана, а носът разбит. Животът на младата жена е спасен в болница, селд като 21 рани са закърпени с над 400 шева.

"Извършителят на това престъпление е завършен психопат рецидивист, който има множество такива прояви. Психопатът е човек с дефект на характера. Обикновено агресивен, налагащ мнение и импулсивен в поведението си. Всеки отказ го докарва до ярост и е неконтролируем в агресията си. Той има собственическо отношение към всички и всичко. За него няма хора със желания, за него има лична собственост, поясни д-р Герев.

По думи на експерта състоянието на обвиняемия Георги не може да бъде излекувано и ако той не бъде натиснат със цялата сила на закона, това ще му даде възможност и желание да тормози нови жертви.

"В този насилник няма нищо човешко и той не подлежи на лечение. Психопатиятът е дефект на характера, това не е болестно състояние, което може да се подобри или излекува. Това е изкривяване на личностновите ценности под въздействие на средата. Обкръжил се е със себеподобни и те го насърчават да върши такива агресивни прояви почти безнаказано", сподели експертът. И допълни: "За съжаление, има много хора, които го подкрепят и това са потенциални агресори, които биха се справили по същия начин в подобна ситуация. В момента те виждат в Георги един страдащ брат, с който ще се разправят съдии, прокурори и обществото".

Според теорията на д-р Герев, както агресорите, така и жертвите на насилие се отглеждат. Психиатърът разясни, че при семейство, в което бащата проявява вербална и физическа агресия и тормози и малтретита майката, често ако имат момче то става потенциален насилник. Израствайки в такава среда детето копира моделите на поведение и си съставя мнение, че проблемите вкъщи се решават чрез насилие и побои. Ако детето е момиче, то става потенциална жертвна на насилие, защото вижда, че майката търпи и счита това за нормално.

Реклама

"Вероятно жената на този индивид е жертва на колосално насилие. Той, проявявайки такова собственическо отношение към 18 годишно момиче, най-вероятно има същите прояви и към жена си. В бъдеще това ще доведе, в голяма вероятност, дъщеря му да стане жертва на подобен тип агресия. Другият по-малко възможен вариант е детето му да стане насилник, ако има физическата сила да малтретира мъжа си и околните. Напълно отхвърлям варианта Георги да възпита дъщеря си със здрава психика, неповлияна от побоите на които по всяка вероятност е свидетел вкъщи", обясни лекарят.

Според д-р Геров в 99% се коментира, че мъжът е агресора, а жената жертвата, но при него всеки месец идват мъже, които са потърпевши от агресивните им съпруги. Лекарят разказа, че има много жени които тормозят и пребиват мъжете си.

"Човек трябва да бъде напълно непримирим към всякакви форми на вербална агресия, защото тя предхожда физическата. Има белези, по които може лесно може да се разпознае дали един човек е потенциален агресор и това е средата на човека, характера, импулсивен ли е изпуска ли си нервите склонен ли е да шамаросва, обижда и нагрубява ли. За да се стигне до физическа агресия жертвата обикновенно показва толерантност към вербалната агресия, която предхожда побоите. Има ли вербална агресия, очаквайте след няколко месеца да се стигне до физическа. След това агресора се извинява и казва, че не е такъв човек, докато накрая нещата не приключват като с Дебора. Много често такива хора имат асоциално поведение, но влизат в компанията на себеподобни, които взаимно се подкрепяи и често се занимават с незаконен бизнес", предупреждава д-р Герев.

На фона на тези твърдения, заключнията на "експертите", че Дебора е с леки телесни повреди звучат жалко и нелепо.

Четете още

Роксана готова да пее без пари на сватбата на нарязаната Дебора

Роксана готова да пее без пари на сватбата на нарязаната Дебора

Адвокатът на нарязаната Дебора: Медицинската експертиза е спорна!

Адвокатът на нарязаната Дебора: Медицинската експертиза е спорна!

Реклама