Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15190157 www.bgdnes.bg

Търсят връзка между Алексей Петров, Къро и брат Галев

Разследват дали общи врагове не са поръчали и тримата

Общи врагове са поръчали Алексей Петров и Къро! Това е една от водещите версии на криминалистите след убийството на бившия съветник на ДАНС вчера, научи "България Днес". Проверява се и връзка между показния разстрел и неочакваната смърт на Ангел Христов от Братя Галеви. Приживе Алексей Петров и Галеви бяха в много близки отношения. Възможно е между трите смърти да има връзка, твърдят свързани с разследването.

Неизвестен килър застреля с пушка в сряда по обяд бившата барета, преподавател по национална сигурност и шеф на "Лев Инс". Това става близо до лифта в столичния кв. Драгалевци около 20 минути след 12 часа. Тогава той се разхожда в района заедно с жена. Според запознати бизнесменът се е движел с трима охранители.

Реклама

Докато се разхождат с дамата, са пресрещнати от наемник, който стреля с пушката. Първоначалната информация е, че убиецът е облечен с камуфлажна ловджийска униформа, кара колело, а пушката е с оптически мерник, който не е ползван при стрелбата.

Петров пада уцелен на земята, а жената е ранена и избухва с писъци, викайки за помощ. След подаден от нея сигнал на спешния тел. 112 на мястото за минути пристигат екипи на Спешна помощ. Жената е откарана в "Пирогов", където в шокова зала медиците се борят за живота й с часове. Преди да влезе за операция, тя успява да каже на криминалистите, че ловец е душманинът им. "Мъж с ловни дрехи ни застреля", промълвява ранената.

Алексей Петров успява да оцелее при няколко атентата до вчера.

През 1999 г. бившата барета е прострелян в крака след скандал с Кирил Киров-Японеца в ресторант "Перла", отново в Драгалевци. Версията тогава е, че пистолетът е гръмнал случайно и Петров е ранен от рикоширал куршум. Неофициално се посочва, че Японеца е опитал да защити племенника си Георги Петров-Йончо, който по-рано е обрал чейндж бюро и е отмъкнал кола, свързвани с Алексей Петров.

На 15 август 2002 г. пред плувния комплекс "Спартак" Алексей Петров е пресрещнат със залп от куршуми от двама неизвестни стрелци и е тежко ранен в гърдите и в крака. Нападателите не са открити. Смята се, че малко преди смъртта си бизнесменът е правил курбан за здраве във връзка с оцеляването си тогава.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат срещу него в кв. "Кръстова вада" в София близо до дома му. По бронираната му кола се стреля с гранатомет. Посегателството се разминава само със съсипан автомобил, Петров и охранителите му, с които пътува, се измъкват невредими. На 13 ноември той обявява награда от 100 хил. долара за информация за разкриване на поръчителите и извършителите на атентата.

Реклама

За нападението е осъден украинецът Роман Логвиненко. Според обвинението той е дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 хил. евро, за да извършат атентата, като ги снабдил с две коли, с които да избягат. Чорний и Темпински се издирват с червена бюлетина на Интерпол. Логвиненко е осъден на 10 г. затвор, като преди година опитва да излезе предсрочно.

Предвид този житейски път, за приятелите на Алексей Петров не е необичайно, че той ходи навсякъде с охрана. Запознати разказват, че някой път пускал кола примамка да обикаля из София. Необичайно е специалист от неговия ранг да подцени тази опасност, коментират криминалисти. Те са категорични, че наемниците са проучили добре навиците му, знаели са и маршрута, по който се движи. Тепърва ще се проверява какво го е накарало да се движи необезпокоявано в полите на Витоша, без гардове.

Фатална грешка допускат преди смъртта си и Алексей Петров, и Красимир Каменов-Къро, смятат разследващите. Висаджията Къро, който винаги е стоял в сянка, излиза на светлината на прожекторите месеци преди да бъде екзекутиран. Прокуратурата го погва за убийството на бивш полицай и го обявява за издирване с червена бюлетина чрез Интерпол.

Малко след това в България се появява бившата барета Ангел Христов от дуото Братя Галеви, който умира мистериозно. От бивш командир на дупнишките бандити Петров се превръща в един от служителите, които ги задържат.

В последните си публични изяви Алексей Петров коментира наболели обществени теми. Той взима отношение след атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, като го посъветва да се оттегли и да напусне България. Екссъветникът в ДАНС казва в последното си интервю, че подкрепя политическата сглобка, която в момента управлява страната. Коментира и че президентът Румен Радев е интелигентен човек и държавник, но хора около него го подвеждат. Петров не пропуска да спомене хакерските атаки срещу държавни институции и нуждата за взаимодействие със специалистите по киберсигурност. Категоричен е, че от компанията му няма теч на лични данни.

Петров е съветник на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, но напуска. По това време избухва скандал около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов казва, че папката с доклада е върната от "лоялен гражданин" - Алексей Петров.

Година по-късно "лоялният гражданин" е арестуван в шумната операция "Октопод" на МВР, водена лично от тогавашния министър и дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов. Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи и Алексей Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Процесът претърпява пълен крах пред Темида. Прокурорите по делото са погнати, точат се самоотводи, отстранявания и понижения. Съдията докладчик Румяна Ченалова бе отстранена заради воденото срещу нея дисциплинарно производство, а по-късно и тя стана обвиняема и напусна системата.

Междувременно основният свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов загина при автомобилна катастрофа на АМ "Тракия". Същия ден другият важен свидетел, ексслужителят на НСО Пламен Устинов е посечен с брадва.

След като делото логично приключва с оправдателни присъди, Алексей Петров и останалите му съпроцесници се заемат и осъждат България в Страсбург. Застрахователната му компания печели над 40 млн. лв. обезщетение, присъдено на първа инстанция.

Агент под прикритие

Името на Алексей Петров нашумява през 2008 г., когато е осветен като агент под прикритие в специалните служби от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. При проверка за принадлежност към ДС като член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт става ясно, че Алексей Петров е бил щатен служител на Шесто управление.

Четете още

Майката на Алексей Петров през 2015 г.: Страх ме е за сина ми!

Майката на Алексей Петров през 2015 г.: Страх ме е за сина ми!

БРАТЪТ НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ПРОГОВОРИ! Вижте какво казва за зловещото убийство. Жената с него е била физиотерапевт

БРАТЪТ НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ПРОГОВОРИ! Вижте какво казва за зловещото убийство. Жената с него е била физиотерапевт

Реклама
Реклама
Реклама