Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15190912 www.bgdnes.bg

Бг триото шпионирало като журналисти от "Дискавъри"

С фалшиви прескарти и облекло с надписи на популярни канали

Катрин Иванова, Бисер Джамбазов и Орлин Русев ходели на мисии в Лондон, Германия и Черна гора

Като журналисти от популярните канали "Дискавъри" и "Нешънъл джиографик" са се представяли нашенците от Великобритания, обвинени за шпионаж в полза на Русия. Антитерористите дебнат с месеци 31-годишната Катрин Иванова, 41-годишния Бисер Джамбазов и 45-годишния Орлин Русев. Установяват, че те използват фалшиви прескарти и облекло с надписи на американските тв компании. Така под прикритието на врага са наблюдавали цели в столицата Лондон, Германия и Черна гора, разкриват криминалистите, цитирани от вестник "Таймс", научи "България Днес"!

Реклама

Шпионският скандал гръмва във вторник, макар да се оказва, че нашенците са закопчани още на 8 февруари т.г. Иванова, Джамбазов и Русев са сред петимата, арестувани по Закона за официалните тайни на Великобритания след обиски на имоти в Лондон и Грейт Ярмут в Норфолк. Твърди се, че МИ5 е подало информацията за аферата на полицията.

Триото е погнато и съгласно Закона за британските документи за самоличност в притежание на 19 фалшиви документа - паспорти, лични карти и документи за Обединеното кралство, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Смята се, че Русев е ръководил схемата от стаята си в къща за гости в Грейт Ярмут. При тараша там е открито оборудване за изготвяне на фалшиви документи, разкриват ченгетата.

Българите, които се подвизават на Острова от близо десетилетие, са имали връзки с апартамент в северозападен Лондон, разположен на миля от военна база. Тя е използвана от министри, чуждестранни държавни глави, делегации и членове на кралското семейство.

Иванова и Джамбазов ръководят обществената организация "Българска социална платформа, която предоставя услуги на български граждани", включително и безплатни езикови курсове. Освен това са работили за секционни избирателни комисии в Лондон, където български граждани, живеещи извън страната, гласуват на изборите. Иначе официално той е бачкал като болничен шофьор, а тя - като лаборант в частния сектор.

Тяхна позната разкрива, че около двамата винаги имало нещо премълчано и тайнствено. Говорили с кодове, често пътували по график. По думите й двойката транспортирала лоши хора до различни дестинации, предимно Западните Балкани и Близкия изток.

След разкритията съседи на нашенците споделят наблюденията си. Комшия видял как Джамбазов се опитва да монтира огромна сателитна чиния отстрани на сградата, в която живеят с Катрин. Жители в квартала разказват как двойката ги е обсипвала с баници и торти. "Те бяха много добри в желирането и винаги предлагаха на хората от махалата подаръци, включително кафе, български сладкиши и цветя", казва съсед.

Реклама

Освен това българите били засечени да поставят камери за видеонаблюдение пред дома си в предградията на Лондон. Жена, живееща срещу тях, казва, че те са поставили големи охранителни камери в предната част на къщата. "Бяхме загрижени, че сочат към нашата къща, но сега подозираме, че сочат към пътя", коментира съседката. Тя забелязва, че при Иванова и Джамбазов идва мистериозен микробус около 1 ч. след полунощ. "Мислехме, че просто извършват доставки. Никога не сме говорили с тях и те никога не са говорили с нас. Много хора влизаха и излизаха от имота, докато двойката живееше там", разказва съседката.

След претърсванията любопитен комшия влиза в имота и го заварва пълен с алкохол. "Бях толкова шокиран. Беше по-скоро като бар, с много алкохол, десетки бутилки уиски и джин. Знам, че хората обичат да пият, но никога не съм виждал толкова много бутилки алкохол наоколо", чуди се Сонал Такрар.

Третият нашенец - Орлин Русев, се представял като управител на бизнес за разузнаване и домашен софтуер. Той има история на бизнес сделки в Русия. Премества се на Острова през 2009 г. и 3 г. работи като финансист. Името му се спряга като консултант в Министерството на енергетиката, но от ведомството отричат да са имали такъв служител. Оказва се, че за кратко е работил в Български енергиен холдинг.

Справка показва, че Русев има фирма у нас, която дължи над 50 хил. лв. данъци на хазната. Той притежава и още две дружества във Великобритания. Просрочени сметки на Острова има и фирмата на Джамбазов B.I BUSINESS INVESTMENT LTD. Иванова върти BSP START LIMITED, която се занимава с обучения.

Нашенците прекарват месеци наред зад решетките, докато се събират доказателства. След като властите ги обвиняват, ги пускат на свобода срещу парични гаранции. Очаква се българите да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон до няколко месеца.

Междувременно от март т.г. и родните разследващи са се активизирали да нищят престъпленията на шпионите. От Софийската градска прокуратура потвърдиха, че водят разследване за шпионаж срещу тримата задържани заедно с ДАНС, но отказаха да разкриват повече заради класифицирана информация.

Според експерти по сигурността "руският шпионски кръг" може да е само "върхът на айсберга". Възможно е арестите да доведат до разкриването на по-важни шпиони, смятат специалистите.

Сигнал от Христо Грозев

Сигналът срещу шпионите е подаден от журналиста от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев, който бе обявен от Русия за издирване. Сигналът обхваща поне 14 години, защото и тримата са в Лондон от 2009 г. Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават Грозев в моментите, в които каца и излита от страната. Реалните преследвачи вече са разпитани.

Четете още

Специална поредица за тайните на КГБ: Отряд 'Върховен ужас" е изпратен в Афганистан, за да бъде унищожен в невъзможна мисия!

Специална поредица за тайните на КГБ: Отряд 'Върховен ужас" е изпратен в Афганистан, за да бъде унищожен в невъзможна мисия!

Двама шефове в ДАНС са руските шпиони

Двама шефове в ДАНС са руските шпиони

Реклама
Реклама
Реклама