Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15402147 www.bgdnes.bg

Актьорът Васил Драганов с покъртителен разказ след потопа на морето: Страх ме е за живота на майка ми в Царево!

В Лозенец е страшно! Реки преливат, холът е наводнен, казва режисьорката Иглика Трифонова

"В Царево в момента е ад и аз много се притеснявам за живота на майка ми. Не е спала цяла нощ, изгребвала водата от трите ни балкона, междувременно е имало много гръмотевици, положението е страшно! Във връзка съм с майка и постоянно си говорим. И токът е спрял от вечерта."

Реклама

Това каза пред вестника един от най-талантливите ни актьори от Народния театър - Васил Драганов. В момента той е в репетиционен процес с първата ни трупа, но държи включен телефона си, за да чуе вести от родителката си.

"Добре, че поне двете ми деца се прибраха вчера - каката с гаджето й докараха малкия, защото щях съвсем да се побъркам от ужас, ако и децата бяха в Царево. Но те са си постоянно с мен, основно аз се грижа за тях. С жена ми Андреа сме в отлични отношения, дори им подарих легълцето от Давид за бебето", обясни Драганов.

Освен с майка си той се чувал и със свои колеги актьори, които също са в потрес от природното бедствие по морето.

"В "Арапя" колега имаше 10 каравани, три от тях бяха отнесени в морето. В "Нестинарка" също е страшно, а хората са в шок", разказа още актьорът.

Рано тази сутрин воден смерч беше наблюдаван в района на Тюленово, Североизточна България. Значителните валежи от своя страна предизвикаха невиждани наводнения в Царево. На места количеството валеж надмина 120 литра на кв. метър за едно денонощие.

Реклама

"И при нас в Лозенец е много страшно положението. Местни хора още от вчера вечерта обясняват, че не са виждали такова бедствие. Но то като тръгне водата, нищо не може да се направи", обясни и режисьорката Иглика Трифонова, която е на лятната си вила с внучката и дъщерята, а съпругът й Христо Гърбов е в столицата за репетиции.

"С едни парцали бършем, целият хол е потънал във вода. Гръмотевиците доскоро продължаваха, отделени сме от центъра, няма и ток, но поне близките ни постоянно ни се обаждат да ни информират какво се случва около нас", каза режисьорката на филма "Писмо до Америка".

"Трябваше утре да се прибираме към столицата, но най-вероятно няма да успеем. Истинска беда е всичко. Внучка ми е на 7 години и много се вълнува, тя е емоционално детенце. Иначе и трите не спираме да опитваме да изкараме водата от хола ни", обясни Трифонова.

Поп певицата Прея също е в окото на бурята. Тя предупреди приятелите, които са в околностите на Лозенец, "Арапя" и Царево, да си стоят по къщите и ако се наложи, да се качват по-високо, за да избегнат проблемите с нахлуващата вода.

"Хора, ужасно е положението. Има коли в морето. На компанията ни беше последен ден на морето, но явно ще останем, докато се оправят нещата, тъй като пътищата и в двете посоки са затворени. Току-що чух кмета на Царево да успокоява хората да не губят самообладание и се надявам всичко да мине нормално", обясни певицата от социалните мрежи.

И според Васил Драганов, и според Прея природата си отмъщава за отношението на хората към нея. "Не пазим средата, освен това тук, по морето, може и да има различни запушени шахти, не знам как стоят нещата. Но природата си отмъщава за нещо на хората, няма как да е", казва Васко, а Прея допълва видеото си с друго стори: "Замислете се какво правим, за да не нарушаваме екоравновесието".

Евакуират хората по Южното Черноморие със сирени

Доли ЛУКАНОВА

Силни бури и проливни дъжд предизвикаха апокалипсис по Южното Черноморие. Гости и жители на Царево са евакуирани със сирени заради наводнени имоти. Немалко хотели също са под вода. Има отнесени автомобили в морето. Рухна и единият от мостовете, водещи към царевския кв. Василико. Преливащата река, която преминава през морския град, е подронила основите на съоръжението и почти половината от асфалтовата покривка по него е пропаднала във водата.

"При всеки по-голям дъжд ни преливат реките, но такова нещо досега не е било. Много е страшно! Всички населени места, които са в ниското, са залети. Къмпингите "Корал", "Арапя", "Нестинарка" също. В Лозенец е малко по-добре положението, защото е по-нависоко. Въпреки това ни наредиха да не излизаме и си стоим по домовете", споделя пред "България Днес" местната Татяна Георгиева от с. Лозенец.

На място заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство, включително Гранична полиция и жандармерия, от област Бургас и съседните области.

И Миролюба Бенатова, и Силвия Петкова се оказаха заклещени от "потопа", залял Царево и Ахтопол. Бившата журналистка от Би Ти Ви качи в социалката си снимка на полуразрушен от стихията мост в Царево. "Бедствено положение. Коли и каравани са в морето. Не тръгвайте", предупреди Бенатова. Заради наводнението се провали и спектакълът "Съседите отгоре" на Силвия Петкова в Пловдив. "Блокирана съм в Синеморец. Тук вече 20 часа не е спирало да вали", съобщи в драматично видео популярната актриса. "Изпращам енергия на всички, които бедстват, и се надявам щетите да са само материални", пожела бившата на Калин Врачански.

Четете още

(ВИДЕО) Силвия Петкова в окото на бурята, не може да си тръгне от морето

(ВИДЕО) Силвия Петкова в окото на бурята, не може да си тръгне от морето

Потоп застигна Галин, закъса на пътя

Потоп застигна Галин, закъса на пътя

Реклама
Реклама
Реклама