Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15404039 www.bgdnes.bg

Гривна за 5 бона пази Васил Божков

Бизнесменът под домашен арест на ул. "Московска" 43

Адвокат Георги Гатев: Прокуратурата и съдът проявяват двоен стандарт

Васил Божков бе освободен под домашен арест с гривна, която работи с радиочестота, и допълнително устройство ще бъде сложено в офиса на бизнесмена на ул. "Московска" 43, където бизнесменът ще бъде под домашен арест за дълго време. Това стана ясно на вчерашното заседание в Апелативния съд в София, а за гривната и нейните спецификации "България Днес" разбра от свои източници в прокуратурата.

Гривната, която струва пет хиляди лева, ще бъде поставена на Божков, работи с радиочестота. Освен устройството на крака на бизнесмена на адреса, където ще бъде под домашен арест, ще бъде поставено друго устройство майка. Именно то отчита дали Божков е наблизо или не .

Реклама

Вчера се гледа мярката за неотклонение на Васил Божков, който изненадващо пристигна у нас по-миналия петък. Веднага щом стъпи на родна почва, около ръцете на бизнесмена бяха щракнати белезници и той бе откаран към следствения арест. Божков имаше издадена международна заповед за арест за 72 часа. Бизнесменът е задържан по делото за пране на пари през хазарт. Относно задържането му адвокат Георги Гатев, който представлява бизнесмена по делото за организирана престъпна група, пране на пари, убийства, рекети и какво ли още не, каза, че прокуратурата и съдът имат "двоен стандарт".

"Друг обвиняем по същото дело, това за хазарта, се намираше в Австрия. Прокуратурата поиска екстрадицията му, но от там казаха, че няма да го пратят у нас. Той, подобно на Васил Божков, също се върна в България по собствена воля, но не беше арестуван, докато Божков беше". Това бе и един от доводите на адв. Гатев пред апелативните съдии, за да бъде пуснат Божков от ареста, и му се и получи.

Съдът сметна, че опасността от укриване на Божков е намаляла, тъй като има промяна в поведението му. Бизнесменът се е прибрал в България и вече е готов да свидетелства и да сътрудничи. Той е заминал за Дубай през 2020 г. напълно законно и от там са отказали екстрадицията му впоследствие. Да се върне и да свидетелства, бизнесменът е поискал още през май месец тази година от родната прокуратура. Всичко това говори, че бизнесменът иска да съдейства. В същото време магистратите взеха предвид, че тежестта на престъпленията, в които е обвинен Божков, е голяма, а не бива да се пренебрегват и неговите контакти и възможности за евентуално укриване. Именно затова съдът наложи и поставянето на електронна гривна. Съдът прецени, че няма опасност Божков да извърши друго престъпление, дали оказване на натиск срещу свидетели, или подобно на тези, в които е обвинен.

Васил Божков е обвинен в създаване на организирана престъпна група, пране на пари, убийства, изнасилвания, рекет и други углавни престъпление.

 Устройство за проследяване

Устройството на Божков се нарича "Стационарно устройство за наблюдение" и се намира в дома на закононарушителя, както и на глезена му. В самата гривна има приемник и предавател. Каишката, която опасва глезена, е съставена от оптично влакно, в което непрекъснато циркулира светлина. Съответно самият предавател, вграден в гривната, излъчва сигнали към стационарното устройство. Тези сигнали отчитат присъствието на човека и дали има опити за премахването им. Вмешателството означава гривната да бъде срязана или пък да бъде измъкната от съответните места, където се фиксира. От своя страна стационарното устройство, което прилича на телефон, е в контакт с гривната. Тази комуникация не е GPS система, а е изградена на базата на радиочестоти.

Четете още

Пускат Божков под домашен арест (СНИМКИ+ВИДЕО)

Пускат Божков под домашен арест (СНИМКИ+ВИДЕО)

Прокуратурата нищи как се е прибрал Божков

Прокуратурата нищи как се е прибрал Божков

Реклама
Реклама
Реклама