Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15466425 www.bgdnes.bg

Посичат дедесари от акция "Карго"

По обвинения за източени 1,5 млн. лв с китайски маратонки

Увеличават наказанията на българите, участвали в схемата

Посечени са дедесари, погнати по акция "Карго"! Темида увеличава наказанията на четирима българи, погнати за източени над 1,5 млн. лв. данъци чрез китайски стоки! Това става ясно от присъдата на Апелативния съд в София, научи "България Днес".

В дъното на схемата са открити 2616 чифта спортни обувки. Няколко месеца спецразследващи следят дедесарите, докато през октомври 2012 г. е организирана акция "Карго". При операцията са задържани 8 души като организирана престъпна група за данъчни престъпления. Като тартори са обвинени Имад Шахин и Юрик Георгиев, а като участници - Радостина Николова, Галина Цачева, Красимир Николов, Дзън Йонгпин, Мирослав Чуканов и У Мин.

Реклама

По данни на антимафиотите тримата основни играчи са 53-годишният криминално проявен Шахин, 32-годишният Георгиев и 41-годишната Цачева, която също е с криминални регистрации. Първоначално се предполага, че от началото на годината групата е скатала около 3 милиона данъци по работещата схема с "липсващи търговци", "буфери" и "брокери" за спестяване на данъци.

През 2016 г. двамата ръководители и китайката У Мин се признават за виновни и сключват споразумения. Тарторите се договарят за по 1 г. и половина условно с 3 г. и половина изпитателен срок, а участничката - за 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок.

В края на 2018 г. спецсъдът признава за виновни повечето от подсъдимите. Цачева, Николов, Чуканов и Николова получават по 1 г. и половина условно с 3 г. изпитателен срок. Дзън Йонгпин е оневинен. Магистратите от вече закрития апелативен спецсъд решават на втора инстанция, че присъдите не са достатъчни. Затова вдигат изпитателния срок към условните присъди - за Цачева на 4 г. и по 3 г. и половина за Николова и Николов.

Служителите на Темида откриват достатъчно доказателства, че групата е съставяла документи с невярно съдържание при водене на счетоводство за приспадане на данъчен кредити на 5 фирми. Документално стоката се е водила на фирми, на които Николов е бил пълномощник, а реално получатели са китайските граждани.

Изяснени са ролите на всеки един от бандата. Цачева осъществявала връзки с неграмотни, за да се регистрират фирми бушони на тяхно име. Обслужвала ги счетоводно за определен период и правила пълномощни. Дружествата били доставчици или получатели по фактури, в съставянето на които участвала Николова. В компютъра й са открити пълномощни от десетки лица, образци от подписи, заявления за вписване на фирми. В ползван от нея гараж в столичния кв. "Гевгелийски" са намерени печати на контролираните фирми.

Прокуратурата заковава групата със свидетелски показания, сред които са митнически агенти, служители на Патентното ведомство и други. Техните думи се подкрепят от приложените специални разузнавателни средства (СРС) в разследването. Засечени са много разговори на Николов, на когото се посочва къде точно да разтоварва стоката. Разкриват го шофьори, които го посочват като човека, който посреща стоката на територията на стоковия базар.

Реклама

Докато не подозират, че ги записват, Николов, Георгиев, Цачева и Николова са обсъждали по телефона как се оформят неверните документи, какви пари трябва да се дадат и за какво. В доста от разговорите се споменават имената на китайците.

При проверки службите установяват, че стоките са разтоварвани в различни складове на китайци, без да са с оформени официално документи или без да се съдържат описаните в протоколите стоки.

След няколкомесечно дебнене криминалистите изненадват заподозрените като дедесари при спецакция, наречена "Карго". Тарашат се 16 адреса - жилища, офиси и автомобили на групата. При претърсванията са намерени множество улики - печати, фактури, флашки, електронни подписи на фирмите "Мелди" ЕООД, "Корект Експорт" ЕООД, "Калари" ЕООД, "Ицов Трейд" ЕООД, "Кристал Груп 88". Всички те внасят и търгуват с китайска стока и имат складове на стоков базар в столицата, установяват разследващите.

 Щета за милиарди

Карго измамите с китайски стоки нанасят щета за бюджета от над 1,2 млрд. лева. Това сочи доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Според анализаторите колосалните 600 млн. евро, които биха могли да влязат в бюджета, са от спестени мита за внесените стоки. Данните, които са изнесени през 2020 г., са само за предните две години.

Разкритията провокират от време на време акции по стоковите базари за китайски стоки срещу контрабандата. Случва се да се запечатат офиси на десетки фирми, но обичайно скоро след това те пак заработват. Преди време на тарашения базар пламва пожар, като от полицията се усъмняват, че той е за прикриване на следи.

Реклама
Реклама
Реклама