Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15477064 www.bgdnes.bg

Проф. Кантарджиев: НЯМА СТРАШНО! Новият COVID не е опасен

Мийте си ръцете и си носете носна кърпичка 

"Новият вариант на COVID не е опасен, хората няма от какво да се притесняват."

Това заяви пред "България Днес" проф. Тодор Кантарджиев. Експертното си мнение имунологът даде по повод новината за новия вариант на коронавируса, който е открит във Великобритания и се е разпространил бързо в десетина държави.

"Страните, в които се прави секвениране и където има надзор на инфекциите, като в САЩ и Великобритания, всяка седмица откриват нов вариант на COVID и това е нещо напълно нормално", споделя Кантарджиев. По думите му в новия вирус няма нищо извънредно, тъй като за да се появи нов вариант и да се наложи епидемично разпространение, е необходимо да има особености, по-различни от останалите.

Реклама

"Обикновено това се случва, когато новият коронавирус се разпространява по-бързо и измества другите варианти. Това е причината, поради която се вдига повече шум", казва специалистът.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че всяка година има такива заболявания и напомни за редовно проветряване и миене на ръце.

"Живеем в такива времена, че е важно и възрастните да се върнем в детската градина, където ни учиха на хигиенни навици. Хубаво е всеки път, когато се приберем вкъщи, да си мием ръцете, а ако някой кашля близо до нас, да се изместим от него", напомня Кантарджиев.

"Когато вирусът стане не така смъртоносен и непричиняващ тежко заболяване, тогава и ваксините са по-малко ефективни, защото самият вирус става много изменчив. Дали си ваксиниран, или боледувал, можеш пак да се заразиш, но ще го караш по-леко", обясни специалистът, който е категоричен, че COVID е затворена страница, но съветва хората да са по-предпазливи, защото нови вируси и бактерии дебнат на хоризонта.

Четете още

Проф. Тодор Кантарджиев категоричен:  COVID вече е минало!

Проф. Тодор Кантарджиев категоричен: COVID вече е минало!

Проф. Кантарджиев съветва: Ако гърлото драска от вируса, спасението е лимон, “паниран” в сода за хляб

Проф. Кантарджиев съветва: Ако гърлото драска от вируса, спасението е лимон, “паниран” в сода за хляб

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама