Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15519529 www.bgdnes.bg

Баща вдигна дом за деца, пострадали от рак

*След битка за дъщеря му 

*Родители връщат малчуганите в живия живот 

Баща успя да вдигне дом за деца, пострадали от коварни онкологични заболявания. Докато години наред се водят дебати за строежа на детската болница в София, Пламен Белчев не чака неволята, а заедно със съмишленици успява да изгради осмия в света и първия на Балканите център за възстановяване на деца, преминали през тежките изпитания на рака. В тази битка Пламен не е сам. Зад гърба му застават членовете от сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”, редица институции, държавата, Община Костинброд, фирми и частни дарители, които с общи усилия успяват да сбъднат тази мечта.

"Статистиката показва, че в България между 150 и 200 деца годишно се разболяват от онкологични заболявания. Хиляди семейства страдат. Лечението е много сложно, тежко и продължително. Трае години. През това време децата са изолирани. През 2013 г. проучихме световния опит и започнахме да мечтаем за възстановителен център, в който децата да забравят за болничните стаи и лекарите с бели престилки", споделя Белчев пред "България Днес".

Реклама

След много битки и силна воля през 2020 г. центърът отваря официално врати между софийските села Опицвет и Безден. Мястото не е случайно. Намира се до защитен природен район от "Натура 2000". В близост са язовир "Бистрица" и конна база, от която децата могат да се възползват. Самият възстановителен център разполага със седем къщички, кухня, хол и спални, административна сграда, стол за хранене, сладкарница, зали за творчески активности и забавление, площадка за игри и фитнес на открито, медицински кабинет, топъл басейн и барбекю.

"Много сме щастливи, че може да дадем на децата на България един такъв модерен възстановителен център, в който да може да ги вкараме обратно в живота", казва още Пламен и допълва, че престоят помага и за намаляване на рецидивите на малките пациенти.

Капацитетът позволява да бъдат настанени общо 36 гости, и то напълно безплатно. Пламен много държи на това, защото той е баща, който изживява съдбата на родител на дете с онкологично заболяване. Малката му дъщеря е диагностицирана през 2003 г. Мечтата на Белчев за уютно място след изморителното лечение се ражда именно в тесните коридори на лабораториите, докато чакат за поредните изследвания. Когато вижда болката в очите и на другите родители в неговото положение, Белчев решава, че няма да стои безучастен и 20 години по-късно мечтата му вече е факт.

Браво!

Четете още

Четири чудеса в Кръстова гора

Четири чудеса в Кръстова гора

1,3 милиона лева събра Стилиян Петров

1,3 милиона лева събра Стилиян Петров

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама