Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15537157 www.bgdnes.bg

3-метрово дърво от захар порасна в Габрово

Сладкарско чудо! 

Уникално триметрово дърво от захар се извиси в центъра на Габрово.

Сладкарското чудо е дело на шеф-декораторката Мария Озтюрк, която от години живее и работи в Истанбул, но често се връща в родния си град, за да показва своите умения и да радва местните жители.

"В града ни ухае на ванилия, а причината за това е захарното дърво. За пръв път се прави подобно нещо у нас и се гордеем, че градът ни може да се похвали с такова голямо сладко изкушение", сподели пред "България Днес" Галина Витанова от общината в Габрово. По думите й целта на сладката инициатива е да стимулира различни видове усещания у хората чрез изкуството.

Реклама

В направата на захарното дърво шеф-декораторката поканила да се включат малки деца, родителите им, както и възрастни хора.

"Подготовката за самата конструкция на дървото започна седмица по-рано, а на уговорения ден се събраха много жители на Габрово и помогнаха в обличането му с фондан и други различни сладкарски техники. Малки и големи, познати и непознати се обединиха и работиха здраво, за да завършат захарното дърво. Всичко отне цял ден, но си струваше", разказва с усмивка Витанова.

За още по-голям ефект малчуганите от сладкарската работилница окичиха клоните на дървото с бисквитки във формата на листа и ябълки.

"Въпреки изкушаващия сладък аромат дървото не може да се яде. Някои деца се опитаха, но това е категорично забранено. Хората могат да му се насладят единствено визуално и естетически", категорична е Галина. По нейни думи дървото ще бъде прибрано в общината, за да се запази и преди всяко лято да се изкарва, за да привлича повече туристи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама