Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15550460 www.bgdnes.bg

Пак нищо! Условна за зевзека, препикал знамето

След разходка от спецсъда до европейските магистрати

Михаил Стефанов се разминава с решетките за "подвига" си пред Съдебната палата

С условна присъда се разминава старозагорският зевзек Михаил Стефанов за запаления и опикан български флаг, научи "България Днес"! Случаят със своеобразния протест на заралията се разхожда по инстанциите на закрития вече спецсъд и стига чак до Европейския съд по правата на човека (ЕКСПЧ) и до Съда на ЕС в Люксембург.

Реклама

След като наказателното дело се точи няколко години, то е върнато на самия му старт. А преди броени дни съдия Тони Гетов от Софийския градски съд му слага точка на първа инстанция. С решението си той признава за виновен Стефанов по двете обвинения и му определя 1 г. и 10 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок. Освен това подсъдимият ще трябва да плати над 6 бона разноски.

Старозагорецът, който се определя като журналист, блогър и издател, е изправен пред Темида по най-сериозната глава първа от Наказателния кодекс. Там фигурират обвинения като държавна измяна, шпионаж в полза на чужда държава, диверсия, тероризъм и т.н. Обвиняемият е погнат за опетняване на флага на България и за хулиганство. По закон гаврата с флага е подсъдна на тогавашния специализиран съд.

Проблемите на заралията с правосъдието започват, след като през пролетта на 2018 г. пали трикольора и уринира върху него. "Днес, 2 юни 2018 г., отидох пред Съдебна палата - София. Това е бърлогата на двете най-големите престъпни групи в България - съда и прокуратурата. Там запалих националния флаг на България, а после и се измочах отгоре му", признава Стефанов.

Той заснема всичко на видеоклип и го качва в интернет. Твърди, че флагът е ушит по различни от размерите, посочени в Закона за националното знаме. Затова няма съзнанието, че се е изгаврил с трикольора. Жалва се и че опиканият флаг не е иззет по делото като веществено доказателство.

В началото на юни 2018 г. Михаил Стефанов е закопчан и прекарва 9 месеца на топло. През това време се оплаква от насилие от надзиратели и нанесена травма. На няколко пъти изпада в схватки с полицията, която настоява да го освидетелства и да го въдворява. Заради оплаквания от черепно-мозъчна контузия съдът отменя заседание.

След като е освободен, повтаря акцията и се заснема на "неустановено място в Стара Загора", а после уринира върху флага и на метри от сградите на специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд.

Реклама

През есента на 2018 г. Стефанов получава първата си присъда от 2 г. затвор. Апелативните магистрати я отменят заради незаконен състав и връщат делото, защото то трябвало да бъде разгледано само от един съдия, без заседатели.

При втория опит зевзекът получава 1 г. и 10 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок от двете специализирани инстанции. Процесът стига до Върховния касационен съд (ВКС), който го връща отначало заради нарушения. Висшите магистрати са категорични, че от съдебно-психиатричната експертиза по делото не може да се изясни актуалното психическо състояние на подсъдимия, дали е разбирал постъпките си и дали може да носи отговорност за тях.

Освен това от ВКС не разбират как спецсъдът си позволява от писмените молби и исканията на подсъдимия да не се дава ход на делото, поради причинена травма, припадъци и неадекватно състояние и на основата на лични наблюдения и преценки да решава въпроси, без да назначи експертиза.

Делото отново стига до ВКС за тълкуване решението, тъй като липсва диспозитив. След това процесът отново се връща пред спецсъда. Тогава се разбира, че подсъдимият е завел дело срещу специализирания съд, апелативния специализиран съд и прокуратурата с искане за обезщетение от 500 хил. лв. за незаконно задържане. Настоява, че са нарушени правата му - делото му да се гледа в разумен срок и правото на изразяване.

Стефанов иска отвод на съдията, защото може да е заинтересован заради заведеното дело. Вместо това той назначава психиатрична експертиза. И нейното заключение е, че подсъдимият е вменяем.

Покрай закриването на спецправосъдието остава въпросът кой съд е безпристрастен да гледа гражданското дело. Затова съдия Пенка Велинова отправя запитване по въпроса до Съда на ЕС в Люксембург. Тя се интересува дали наказателният съд е независим, ако е ответник по иск за обезщетение на подсъдим. Питането е оттеглено, но преди това делото с "мочането" е прочетено от редица европейски магистрати.

След закриването на двете спецсъдилища техни наследници стават Софийският градски съд и Софийският апелативен съд. Понеже няма как градските магистрати да се произнасят срещу ищец, който ги съди, то процесът е пратен в Окръжния съд.

Стопява 40 кила

С около 40 килограма се стопява Михаил Стефанов, докато е тикнат в ареста. За 9 месеца на топло той става толкова неузнаваем, че и в съда едва го познават съдебните репортери.

Издава се единствено по любимата си тениска с Ленин и Сталин, която присъства на клиповете с "подвизите" му.

Реклама
Реклама
Реклама