Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15561400 www.bgdnes.bg

Броим до 350 лв. за нови топломери

До 1 януари 2027 година 

Водомер ще ни струва още около стотачка, промяната засяга над половин милион домакинства 

Между 250 и 350 лева ще ни струва подмяната на старите топломери с нови, които ще отчитат парното дистанционно.

Реклама

Това показа проверка на "България Днес" в офертите на фирми, които предлагат услугата. Европейска директива задължава до 1 януари 2027 г. всички потребители у нас да си сменят топломерите и водомерите за топла вода с такива, които позволяват дистанционен отчет. Същото правило важи и за водомерите за студена вода.

Въпреки че до крайния срок има повече от три години, подмяната вече започна. Причината е, че тази и следващата година масово изтича 10-годишната годност на сегашните водомери и измервателните устройства подлежат на смяна. А това ще се случва единствено с новите дистанционни уреди.

Проверката сочи още, че подмяната на един водомер струва между 98 и 105 лева, така че семейните бюджети ще бъдат още повече натоварени, ако сменяте всичко накуп.

След подмяната всички уреди с дистанционни постепенно изравнителните сметки трябва да останат в историята. Преди това клиентите могат да избират дали уредите им да бъдат отчитани всеки месец и да имат реална месечна сметка, или два пъти в годината с изравнителна сметка.

Подмяната на топломерите може да се случи единствено след колективно решение на етажната собственост.

Според омбудсмана Диана Ковачева 572 хиляди домакинства трябва да подменят топломерите си с нови до 1 януари 2027 г. По нейни думи това е около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хил. водомера за топла вода.

Близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка. "Топлофикация София" вече предлага топломери под наем, а скоро ще има възможност за закупуване на уреди за дялово разпределение и на разсрочено плащане, което да улесни потребителите и да не ги натовари финансово.

Четете още

Менкат радиаторите,слагат без топломери
Менкат радиаторите,слагат без топломери

Менкат радиаторите,слагат без топломери

Съдят "Топлофикация" за такса сградна инсталация

Съдят "Топлофикация" за такса сградна инсталация

Реклама
Реклама
Реклама