Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15623841 www.bgdnes.bg

Общинар съди България за незаконно отнети активи

Екссъветник на ГЕРБ се жалва в Страсбург

Погват съпругата му Невин за ало измами

Съветникът на ГЕРБ в Разград Гюлвер Хасан погна България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, Франция, за незаконно отнето имущество на стойност над половин милиона лева. Това разбра "България Днес" при проверка в система на ЕСПЧ.

Бившият общински съветник от ГЕРБ Хасан и съпругата му Невин Бозаджиева подпукаха България заради конфискация от държавата на активи, за които се твърди, че са били незаконно придобити. На жалбоподателите са конфискувани активи след осъждането им за престъпления, въпреки че според тях не е установена връзка между престъпленията и съответните активи.

Реклама

Според адвокатите на дуото нашенци са нарушени три техни права - защита на собствеността, правото им на справедлив процес и правото им на ефективна защита. Всички тези права са строго определени от Европейската конвенция за правата на човека. Жалващите се пред Страсбург се оплакват, че отнемането на техните активи е несправедливо и произволно. "България Днес" разбра, че евромагистратите ще се произнесат в рамките на следващата седмица или две.

Припомняме, че през 2017 година Върховният касационен отне имущество за 535 624,12 лв. на Гюлвер и съпругата му Невин Рамадан. Всичко започва, след като съпругата на общинския съветник е осъдена условно за недекларирани и неплатени данъци в размер на малко над 52 бона, както и неправомерно получени социални помощи и детски надбавки в размер на 2300 лв. Интересното тук е, че укритите данъци са от пари, които Невин е получавала от чужденци от тъй нареченото алоджийство - измами по телефона.

Делото срещу жената на общинаря от ГЕРБ е от типа "алоджийски" - срещу жени, които са получавали средства от чужденци срещу обещания за женитба. В тази схема млади жени се свързват по интернет със заможни чужденци. Примамват ги с обещания за брак. Когато кандидат-женихът ги покани при себе си, се появяват измислени пречки за пътуването. Тогава наивните чужденци изпращат пари на избраниците си за преодоляване на проблемите.

В хода на делото срещу Невин прокуратурата твърдеше, че в периода от 2007 до 2012 година тя е получила от чужбина чрез системите за бързи преводи валута на равностойност малко над 320 хиляди лева. Сумата от близо 400 бона, която Невин Рамадан получава чрез системата Western union и MoneyGram от трети лица от различни държави, не е законен източник на средства, се казва в мотивите на съда.

Съпругата на съветника пропуснала да обяви парите пред данъчните. Подавала обаче заявления с невярно съдържание пред "Социално подпомагане". В тях посочва, че няма доходи, за да й бъдат отпускани детски и целеви помощи за отглеждане на ученик.

Неправомерно получената сума Невин Рамадан възстанови на държавата по време на процеса, в който призна вината си. По двете обвинения съдът й наложи едно общо наказание от 3 години условно.

Реклама

Присъдата на Невин даде повод на КОНПИ да извърши проверка на приходите, разходите и придобитото имущество от семейството за периода от 2004 до 2014 година и да поиска отнемането му заради установени значителни несъответствия.

Пред Окръжния съд в Разград адвокатите на семейството подчертаха, че част от парите са от дарения и наследства. Други получили на големи тържества, като сватби и кръщенета, на които са канили по 300 до 500 гости, каквато е традицията им. Тогава магистратите от Разград отхвърлиха иска на КОНПИ. При последвалото обжалване пред Апелативния съд във Варна той отмени решението на първата инстанция и постанови богатствата на съветника и съпругата му да бъдат отнети в полза на държавата. Съдът не прие тезата, че тези пари са получени от законен източник на средства от семейство Хасан. Магистратите установяват, че има значително несъответствие между доходите и придобитото имущество от съветника и съпругата му. Впоследствие и върховните магистрати заковаха Гюлвер и Невин и в крайна сметка им отнеха имоти и пари. Предстои ЕСПЧ да се произнесе в най-скоро време и да стане ясно дали конфискацията е законна или не.

 Вземат им жилища и пари

Апартамент в Разград, къща в Ясеновец, имот и две ниви в село Желязковец е само част от имуществото на семейството, което подлежи на конфискация. Според решението на съда общинският съветник Гюлвер Хасан и съпругата му Невин Рамадан трябва да се разделят и с пари от продажбата на дворно място в село Ясеновец и автомобил "Опел Зафира". На семейството се конфискуват още два имота в Разград и с. Ясеновец, собственост на фирмата на Гюлвер Хасан. В полза на държавната хазна да бъдат бъдат отнети и няколко депозита в различни банки, постановиха още апелативните магистрати. Освен това Гюлвер Хасан и съпругата му трябва да платят съдебни разноски, които са в размер на 1760 лева. За сметка на съветника и съпругата му остава и държавна такса от 32 137,44 лева, отсякоха магистратите във Варна.

Реклама
Реклама
Реклама