Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15636777 www.bgdnes.bg

Ваньо Митев осъди прокуратурата за 25 бона

*След като е оправдан за неизгодни сделки

*Темида посича имуществените претенции от 413 хил. лева за заплати на бившия ректор на МУ

Обезщетение от 25 хил. лв. ще трябва да плати прокуратурата на бившия ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев! Това реши Софийският градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Решението идва след процес за сключена неизгодна сделка, по който ученият е окончателно оправдан. Тъй като е оневинен, Митев се възползва от правото си да търси справедливост по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Претендира за незаконно обвинение, което по сметките му му струва 100 хил. лв., както и за 413 хил. лв. неимуществени вреди от пропуснати заплати. От своя страна съдия Валерия Банкова уважава частично единия иск, а оплакванията за материални щети отхвърля.

Ваньо Митев е погнат заедно с главния секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев след одитен доклад от 2016 г. Анализът сочи, че на университета са причинени щети от 1 млн. лв. от неизгодни сделки. Според обвиненията на прокуратурата през септември 2014 г. бившият ректор сключил неизгоден договор за правна помощ с двама адвокати, без това да е необходимо, тъй като в университета имало на щат двама юрисконсулти. От това вузът бил ощетен с 28 800 лв.

Освен това Митев си затворил очите пред факта, че 3 г. главният секретар погазвал Закона за висшето образование, като разрешил в Медицинския университет да бъдат приети 146 чужди студенти от ЕС без кандидатстудентски изпит по биология и химия. Това лишило бюджета на университета от 1,1 млн. лв., твърдят разследващите.

Митев отговаря пред закона, че не е инспектирал достатъчно Алексеев, който за 3 г. сключил 5 неизгодни контракта и ощетил хазната на МУ с над 290 бона. Освен това главсекът присвоил 45 хил. лв. от касата на вуза, които след това раздал на две фирми.

През октомври 2016 г. ексректорът се сдобива с обвиненията. Прокуратурата го пуска срещу парична гаранция от 20 бона, която по-късно е намалена на 15 бона. Наложена му е и забрана да напуска страната.

Делото е внесено в съда през март 2017 г., а през юни година по-късно са произнесени оправдателни присъди. Прокуратурата протестира решението на Софийския градски съд, но в края на 2018 г. и втората инстанция оневинява подсъдимите. Присъдата не е оспорвана и влиза в сила. Според магистратите не само не е причинена никаква щета на университета, а напротив - той е получил приходи от платените от въпросните студенти такси.

Реклама

Обвиненията ми донесоха стрес, потиснатост, страх от осъждане, срам, унижение, уронване на доброто ми име и професионалния ми авторитет и влошаване на здравословното ми състояние, описва Ваньо Митев в иска си.

Той изчислява, че е загубил над 413 хил. лв. за период от близо 4 г., в които не е получавал заплата като зам.-ректор, тъй като договорът му с МУ е бил предсрочно прекратен.

В рамките на съдебното производство пред СГС са били проведени седем заседания, а пред САС - едно, във всяко от които ищецът се е явявал лично с упълномощен адвокат, отчитат магистратите.

За да докаже публичността на процеса, Митев представя като доказателства в гражданското дело публикации в електронни и печатни издания, от които е видно отразяването в медийното пространство на повдигнатите срещу бившия ректор обвинения.

Пред съдиите проговарят и трима свидетели, които добре познават подсъдимия учен. Едната жена, която била негов заместник, споделя за невероятната му постъпка сам да се оттегли от ръководството на университета, когато се сдобива с обвинения. Пред колегите си Митев заявява, че не желае повдигнатите му обвинения за безстопанственост да увредят имиджа на ВУЗ-а.

Това е прецедент в МУ, няма друг случай, в който заемащ ръководна позиция да се оттегли предсрочно, преди изтичането на мандата си. Даже в чисто човешки план това е невероятно, защото постът е добре платен, разказва заместничката на ексректора.

Магистратите разпитват и негова колежка от Катедрата по ендокринология. Двамата се засекли в двора, като специалистката забелязала, че Митев е отслабнал 18-19 кг. Викнала го на преглед, като очаквала кръвната му захар да се е намалила. Преди време ученият имал метаболитни проблеми. Вместо с отслабването показателите му да се подобрят, захарта била скочила още повече.

Това е парадоксално, но се наблюдава при стресова ситуация - от повишените нива на стресовите хормони, обяснява го ендокриноложката.

Третият свидетел е приятел на Митев, с когото се засичали сутрин да плуват в басейн. За около месец академикът спрял да идва, а когато се появил, бил затворен в себе си и отслабнал. Преди това бил общителен и с чувство за хумор. Наложило се двамата да отидат в планината за разведряване. Ваньо Митев споделил, че покрай проблемите си с правосъдието е посърнал, цялото семейство било загрижено за него и започнал да пие хапчета за кръвно.

Още обвинения

С приключване на делото за неизгодни сделки проблемите за акад. Ваньо Митев не секват. В началото на 2018 г. тогавашната спецпрокуратура (вече закрита) го погва като ръководител на престъпна група за неправомерно приемане на студенти. В Медицински университет – София, са приемали студенти джихадисти срещу суми до 50 хил. евро и с това е заплашена националната сигурност, гръмват спецобвинителите.

Наскоро и по това дело ученият чува "невинен", но засега само на първа инстанция.

Четете още

Бившият ректор на МУ в афера за милиони

Бившият ректор на МУ в афера за милиони

Предадоха на съд бившия ректор на Медицински университет-София Ваньо Митев
Предадоха на съд бившия ректор на Медицински университет-София Ваньо Митев

Предадоха на съд бившия ректор на Медицински университет-София Ваньо Митев

Реклама
Реклама
Реклама