Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15648818 www.bgdnes.bg

Магазин без продавач смайва в село

Производители оставят продукцията си на съвестта на местните

Клиентите си пишат имената, вече правят и поръчки

Доли ЛУКАНОВА

Плодове и зеленчуци на самообслужване! Това предлагат в панагюрското село Бъта. Продукцията е оставена на съвестта на клиентите - сами да я мерят и плащат. Идеята е на местни производители, които превръщат това в тенденция.

"Идеята хрумна на наши колеги, които поставиха такава сергия между селата Баня и Бъта. Първоначално се присъединихме към тях. След това решихме да направим наша сергия в селото, в което са основно земите, в които отглеждаме продукцията, а именно Бъта. Идеята ни е биопродуктите да стигнат до хората на едни достъпни цени и по един лесен начин", споделя пред "България Днес" Веселина Ралчева, която заедно с мъжа си Николай гласуват доверие на местните.

Реклама

В центъра на населеното място ароматни пъпеши, сливи, домати, лук и картофи обострят сетивата на преминаващите. Изненадата е пълна, когато клиентите виждат касата без човек зад нея. Тогава разбират, че могат сами да си изберат и премерят желаните продукти и сами да си ги заплатят. Семейство Ралчеви са оставили и каса за ресто, ако някой няма точни пари да си върне - отново сам. Единственото, което се изисква, е да запишат в тефтер какви продукти са избрали и какво е тяхното количество, за да може да бъде издаден касов бон.

"Купувачите ни са много старателни! Липси почти нямам. А тези, които имам, са от недоглеждане. Дори някои хора си пишат имената. В тетрадката се правят и поръчки, защото сега е сезонът на лютеницата и хората искат повече домати, чушки. Експериментът е много добър. Всички са силно впечатлени и е голяма атракция, защото някак си не можем да приемем, че това може да се случи в България", допълва Ралчева.

Именно почудата кара производителите да си направят още един експеримент, който е доста по-смел. От една седмица магазин без продавач работи и в ромския квартал на Панагюрище.

"Един лев разлика нямам там! Хората са още по-старателни заради предубежденията, които има към тях. Първия ден цялата махала беше там. Дори вечерта, когато отидохме да прибираме сергията, те искаха да я оставим и през нощта - на някой можело да му се дояде пъпеш. Правим всичко с голям ентусиазъм и това, което се случва, много ни радва", не крие Веселина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама