Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15956085 www.bgdnes.bg

54-годишният трансплантиран с черен дроб Валентин: ПРЕРОДИХ се преди две години!

Тогава донор ме спаси с черен дроб, сега вече карам ски

"Преди две години бях изгубил всякаква надежда, но благодарение на донор, който ме спаси с нов черен дроб, сега вече живея втори живот и карам ски."

Така започна своя емоционален разказ пред "България Днес" Валентин Танчев от София, който през 2021 г. се преражда. Преди 5 години по време на медицински преглед 52-годишният мъж разбира най-лошата новина, а именно, че страда от цироза на черния дроб и животът му започва да се разпада.

Реклама

"Обиколих две или три лечебни заведения в столицата, но лекарите никъде не ми обръщаха почти никакво внимание. Причината за това е, че според тях нямаше да се оправя и не виждаха смисъл да ме лекуват", с насълзени очи разказва Валентин. По думите му това не го отказва и решава да продължи да търси помощ. С последна надежда Валентин отива при проф. Никола Владов във Военномедицинска академия, който му казва, че се нуждае от трансплантация.

"Надеждите ми най-накрая се възвърнаха. Зарадвах се, че ми дадоха надежда и започнах да чакам за този хубав момент. Един ден през 2020 г. ми се обадиха, за да ме известят, че са намерили донор", спомня си Танчев.

И когато е най-щастлив и тръпне в очакване за трансплантацията, лекарите казват на Валентин, че е втора резерва и операцията се отменя, тъй като има човек преди него.

"Всичко се срути за пореден път и не знаех на кой свят се намирам. Бях съкрушен и продължих да живея в страх и агония. Но година по-късно, на 23 септември 2021 г., отново получих обаждане, че е дошъл моят ред за трансплантация. Всичко се случи, Господ ме спаси", не може да скрие емоцията си трансплантираният мъж.

Донор на 53 г. от Стара Загора спасява Валентин и му дава изцяло нов живот.

"Агонията и чакането си заслужаваха, за да мога отново да се почувствам нормален. Тази зима за пръв път се качих да карам ски и се влюбих. Преоткрих този спорт на средна възраст, след като се преродих, и се превърна в моето ново хоби", с усмивка заключава Валентин. Желаем му да е жив и здрав!

Реклама
Реклама
Реклама