Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16226299 www.bgdnes.bg

Стопанинът на бременната кобила Преслава Румен Радков: Моля се да не я убият!

Чакам с нетърпение резултатите от пробите, животното се храни добре и не изглежда болно 

"Моля се да не убият бременната ми кобила Преслава! Дано резултатите от вторите проби са добри и да я оставят да живее. Дано, дано всичко да приключи с щастлив край."

Реклама

Това емоционално заяви пред "България Днес" Румен Радков от монтанското село Разград. Мъжът е стопанин на бременната кобилка, която разчувства половин България с присъдата си за евентуална евтаназия.

Животното е диагностицирано с тежко заболяване - инфекциозна анемия, и е предложено да бъде убито. Инфекцията е заразна по конете и се пренася от мухите, които живеят около тези животни. Затова и първоначално от Българската агенция по безопасност на храните вземат решение да умъртвят бременната Преслава. Това предизвика недоволството на местните хора, които миналата седмица се вдигнаха на бунт и заявиха, че ще бранят Преслава дори и с телата си.

"Откакто съм я купил, няма проблеми с животното. И сега продължава да се храни добре, изглежда все така жизнена. Преди тичаше на воля, но в новата ситуация съм я затворил в кошарата", сподели още пред вестника Радков.

Въпреки че първоначално вторите проби на Преслава трябваше да бъдат взети този понеделник, това се е случило още в петък миналата седмица. "Казаха ми, че резултатите ще са готови скоро и затова съм в постоянно очакване. Нямам търпение да видя какво ще се случи. Надявам се всичко да е добре", категоричен е стопанинът на животното.

Кобилата, която Румен купува за 12 000 лева, има още 4-5 месеца до термина си.

Историята на бременната кобила Преслава силно прилича на бременната крава Пенка, която през 2018 г. придоби световна популярност. Тогава кравата се оказа на територията на Сърбия. Седмица след като изгубил едно от животните си, собственикът на Пенка Иван получава обаждане от сръбската полиция, че кравата му е намерена в Босилеград. Фермерът се опита да я прибере у дома, но властите поискаха Пенка да бъде умъртвена, тъй като е била на територията на държава извън ЕС и може да пренася болести. По това време Пенка е бременна с телето Джон и все пак оцеля след масирана подкрепа в нейна защита.

Четете още

Бранят бременната Преслава от смърт

Бранят бременната Преслава от смърт

Спасиха заклана бременна кобила

Спасиха заклана бременна кобила

Реклама
Реклама
Реклама