Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16240937 www.bgdnes.bg

Убиецът на Ани и Явор може да се измъкне от присъда

Не е изключен обрат по делото

Чакат се последните допълнителни автотехнически експертизи и делото стартира в Софийския градски съд

Възможен е обрат в разследването за смъртта на Ани и Явор, които бяха блъснати и убити от 19-годишния Адриан Антонов на 8 май т.г. на бул. "Сливница" в столицата. Темида ще нищи дали откритият алкохол в кръвта на младите годеници е изиграл роля в катастрофата. Ако се окаже така, то невръстният джигит може да отърве затвора.

Реклама

"В кръвните проби на Ани и Явор е установено количество алкохол. Нямам информация да има някакви други упойващи вещества. Това няма някакво юридическо значение, но съдът предстои да установи тази употреба на алкохол до каква степен е влияла върху способностите на Ани и Явор да възприемат фактическата обстановка и да могат адекватно да реагират. Ако се установи, че тази степен на алкохолно опиянение е по-висока, то тогава вследствие на това може да се окаже, че те са съпричинили за това нещастие", заяви пред "България Днес" адвокатът на обвиняемия Димитър Марковски. По думите му, ако бъде доказано, че Ани и Явор са могли да избегнат сблъсъка в дадената вечер, то тогава Адриан Антонов може да отърве затвора. Това тепърва ще се нищи от Темида, когато започне процесът.

"В момента чакаме автотехническа експертиза. Аз поисках и допълнителна такава и прокурорът по делото беше съгласен, тъй като в крайна сметка всички търсим истината за трагичния инцидент. Когато бъдат изготвени, тогава вече ще стартира делото в съда", поясни адвокат Марковски и разказа за последните си разговори с Адриан.

"Обажда ми се от време на време момчето. Притеснен е много, стресиран е и се вижда с психолог по моя препоръка. Дори ми се обади, за да ме попита дали може да се върне да свири в църковния хор. Страх го е това да не се изтълкува погрешно - че свири и помага в църквата все едно не го интересува, че Ани и Явор са загинали. Напротив, Адриан не е някой безскрупулен човек. Много е уплашен. Първо от това, което е станало. Също така се страхува да не бъде линчуван - от близки, от приятели и от граждани. Страх го е и от неизвестния изход на делото, дали няма да лежи в затвора. Много тежко изживява случилото се с Ани и Явор", споделя пред "България Днес" Марковски.

19-годишният младеж се разкая и пред Темида, когато се гледаше мярката му за неотклонение.

"Единственото, което искам да кажа, е, че съжалявам. Съболезнования изказвам, наистина съжалявам, не съм искал. Съжалявам, че отнех нещо толкова ценно, наистина се разкайвам за това, което стана, и съжалявам. Като се върна в това, което се случи, то беше като жив кошмар, не знам, не знам, не искам да се връщам там, но това, което си спомням, е, че не видях никой преди сблъсъка и всичко се случи изневиделица", разкая се Адриан в съдебната зала.

Припомняме, че в нощта срещу 8 май Ани и Явор пресичат на пешеходна пътека на булевард "Сливница" в столицата. Изневиделица върху младите годеници връхлита Адриан Антонов, който няма почти никакъв опит зад волана. Ани и Явор загиват на място от бруталния сблъсък.

Реклама

После джигитът бе пуснат на свобода с мярка подписка. Това стана на 4 юли, а съдът измени мярката му, защото младежът е обвинен за престъпление по непредпазливост, за което по закон не може да бъде задържан за повече от два месеца. Първоначалните данни показват, че 19-годишният младеж е управлявал автомобила със скорост, двукратно надвишаваща ограничението от 50 км/ч - около 101 км/ч. Но в момента по искане на адвокат Марковски се изготвя допълнителната автотехническа експертиза. Тя трябва да докаже категорично с каква скорост е карал Адриан, дали е натиснал спирачките и като цяло да бъде изяснено какво точно се е случило и как се е случило.

Смъртта на Ани и Явор предизвика протести на мястото на трагедията с искания за спешни промени, които да спрат войната по пътищата. Протестите продължиха седмици наред (виж карето).

Протести срещу войната по пътищата

Трагедията, която сполетя Ани и Явор, вдигна накрак обществото. Протестите не стихнаха над две седмици, а хората искаха да спре войната по пътищата. Протестиращите отправяха апели към всички шофьори да внимават как карат, да бъдат разумни и поискаха от властта по-строги мерки за убийците по пътищата. Протестиращите настояваха да се върне отброяването на светофарите и шофирането с над 50 км/ч да се криминализира.

Те имаха дузина предложения и искания срещу войната на пътя, а МВР предложи конкретни мерки в Народното събрание. Няколко пъти протестиращите седяха на масата за преговори с общината.

Четете още

Скандални издънки след фатални катастрофи

Скандални издънки след фатални катастрофи

ОКОНЧАТЕЛНО! Адриан, който уби Ани и Явор, остава в килията

ОКОНЧАТЕЛНО! Адриан, който уби Ани и Явор, остава в килията

Реклама
Реклама
Реклама