Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16269635 www.bgdnes.bg

Под стотачка за ЧНГ у дома

Най-евтиното шампанско е 7 лв. 

Домашна руска салата излиза 12 лева, за мезета пригответе 30 лв. 

За под 100 лева тричленно семейство може да посрещне прилично Нова година у дома си, сочи проучване на "България Днес".

Сравнявайки домашното парти с кувертите в ресторантите, най-изгодно ще ни е да празнуваме Годината на Зеления дървен дракон вкъщи.

Реклама

Ако цените на кувертите в заведенията започват от 70 лв. на човек и стигат до рекордните 5 бона, то вкъщи ще ни излезе в пъти по-евтино.

Задължителен компонент от новогодишната трапеза е баницата, която, ако приготвите у дома със сирене, кори, яйца и масло, ще ви струва около 15 лв. Най-изгодно ще ви излезе за основно да поднесете пържоли, като килограм свинско месо на промоция може да вземете за 10-12 лв. С малко гарнитура го докарваме до 20 лв. Традиционно на трапезата се поставя руска салата, снежанка и мезета.

Популярната още от комунизма руска салата с яйца, майонеза и колбас, която също се прави редовно за Нова година, излиза около 12 лева за тричленно семейство, ако си я приготвим сами в домашни условия. Снежанката струва една идея по-малко - около 8 лв. Желателно, но не задължително е да се постави плато с разядки на масата, което включва нарязани на тънки парченца луканка, кашкавал и сирене. Такова плато ще ви струва около 25-30 лв.

Купа с мандарини и портокали ще докарат в дома ви щастие, благоденствие и просперитет. При цена от 3 лв. за килограм мандарини и 3 лв. за портокали щастието в годината на дракона ви е гарантирано.

По желание приготвяме и зелеви сарми от кисело зеле, кайма и ориз. Благодарение на тях портфейлът ни олеква с 15 лв. За десерт повечето български семейства приготвят баклава с орехи, която ни излиза около десетачка.

Традиционно на Нова година пием вино и ракия, като цената на прилично вино е около 8 лв. за бутилка от 700 мл, а любителите на ракията ще трябва да платят около 10-15 лв. По обичай в полунощ на 1 януари гърмим шампанско. Цените на празничната напитка започват от 7 лв. за бутилка. Не трябва да забравяме на масата да сложим и безалкохолни напитки, които също излизат около 7-8 лв. за няколко броя.

Реклама
Реклама
Реклама