Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16320578 www.bgdnes.bg

SOS! Пияни звезди зад волана

От Елена Петрова до Белослава и Явор Бахаров 

Затвор само за шеф Токев, "Златен скункс" за Нойзи и глоби за останалите випове 

"Всеки път, като погледна "Златния скункс", ще се сещам, че така не се прави. Направих грешка и лоша преценка. Беше моментен срив на здравия разум."

Реклама

Това каза пред репортер на "Господари на ефира" Ивайло Цветков-Нойзи, който през миналата седмица бе хванат да шофира с над 2 промила алкохол посред нощ. Любимото шоу на съпругата му - "Господари на ефира", реши да връчи "Златен скункс" на коментатора за изцепката му.

"Мария няма нищо общо с тази случка. Тя си спеше вкъщи и трябваше и аз да направя така. Разочаровах я и поднесох извинението си към нея", вдигна виновно ръце Нойзи и обеща занапред да бъде изряден на пътя, когато органите на реда върнат шофьорската му книжка. Не би следвало обаче да връщат беемвето му.

Разбира се, фирканият Нойзи далеч не е единствената ВИП персона у нас, която сяда солидно почерпена зад волана. Тревожната тенденция малцина да се впечатляват от нарушението сякаш се утвърждава с все по-осезаеми темпове. Още повече ако звездата в колата не е предизвикала катастрофа, няма жертви и/или ранени и е могло да се размине между капките.

Певици, готвачи, актьори и политици, които уж трябва да дават пример на обществото, нерядко се подхлъзват. Както каза пред "България Днес" съпругът на певицата Белослава, която бе спипана къркана зад волана в началото на юли т.г. в 4 ч. сутринта: Нищо човешко не ни е чуждо.

Белослава бе спряна от патрул на столичния бул. "Ал. Пушкин", след като ченгета забелязват певицата да излиза от денонощен магазин. Униформените се усъмняват, че може да е обърнала няколко питиета. Изпълнителката се мята на возилото си и потегля, а плътно зад нея тръгва и патрулката. Няколко метра по-надолу я спират и тестват за алкохол. Дрегерът отчита 1,2 промила. Щракват й белезниците. Белослава е задържана, но преди това й вземат кръвни проби. По закон при над 1,2 промила се носи наказателна отговорност. Певицата е освободена само след няколко часа, прекарани в килия.

Реклама

Мастит юрист си нае готвачът Андре Токев, след като в рамките на 3 години кулинарят бе спипан два пъти да кара бая почерпен. От при първото си провинение Токев имаше условна присъда, което се оказа фатално, след като бе сгащен пиян на кирка да бръмчи по Околовръстното по джанти. Искри хвърчат, но Токев не се отказва или не забелязва и дава газ. Свидетели подават сигнал до ченгетата и така шеф-готвачът осъмва в ареста, а после и за малко в панделата.

Кулинарният гуру влезе в кауша в Казичене на 1 март миналата година. Той успя да сключи споразумение с прокуратурата и излежа около 4 месеца от 6-месечната си присъда. Когато излезе от Казичене, не бе забелязван зад волана известно време, но вече бръмчи спокойно из столичните улици, като твърдо заяви, че повече няма да кара пиян.

В същият ден, в който спипват Андре Токев, вече бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов също го закъсва. Ченгета го спират за проверка и според тях е видимо в нетрезво състояние. Попов обаче отказва да го тестват и така остава без книжка за 2 години.

Култов е случаят с талантливия ни актьор Явор Бахаров. През февруари 2020 г. ченгета в Банско спират съмнително возило, зад волана се оказва Бахаров. Полицаите го тестват, защото само допреди секунди е криволичил с колата си. Резултатите за алкохол и наркотици са положителни. Тази изцепка му докара една година условно с 4 години изпитателен срок.

Актьорът има и други присъди в миналото. Съден е за хулиганство, както и за каране пиян, но по тях е реабилитиран. Затова и през 2021 г. получи условно наказание, а последния път обвиненията пропаднаха, защото нямаше достатъчно материал, който да бъде изследван.

За разлика от Токев Бахаров мина между капките и не видя вътрешността на килията, поне не на килия в панделата.

Година по-рано евродепутатът Ангел Джамбазки също бе спипан къркан зад волана. Политикът бе хванат в Самоков на 7 декември. Джамбазки е спрян за рутинна проверка и е тестван с дрегер, който отчита 1,5 промила алкохол в кръвта. Случаят бе докладван в прокуратурата, но тя не образува наказателно дело срещу него, защото има имунитет.

През април 2011 г. и актрисата Елена Петрова го закъса. Хубавицата, известна с участието си в нашумелия български сериал "Стъклен дом", е хваната да кара с 1,3 промила алкохол в кръвта пред столично заведение до храм-паметника "Св. Александър Невски". Актрисата е на купон, пие червено вино и уиски, около полунощ решава да си тръгне, но вместо да си викне такси, се мята зад волана.

Близо до заведението е спряна от полицейски патрул. Дрегерът отчита 1,3 промила алкохол в кръвта - доста над позволените 0,5 и малко над важната граница от 1,2 промила, над която се носи наказателна отговорност и пияния шофьор го заплашва затвор. Елена Петрова не е задържана, но дава кръвна проба, която показва 1,2 промила. Това се оказва изключително важно за последиците, които актрисата понася. Петрова е глобена с няколко стотачки и остава без книжка за няколко месеца.

На 5 август 2007 г. след употреба на алкохол - две глътки домашна ракия, по собствените му думи, шампионът по фигурно пързаляне Максим Стависки предизвиква тежка катастрофа, която отне живот. Това се случва по тесен път в Приморско.

Стависки навлиза със своя джип чудовище "Хамър" в насрещното и помита лек автомобил "Хонда", в който се вози 18-годишната Мануела. Колата е шофирана от 23-годишния млад боксьор Петър Петров, който загива на място. Мануела все още се възстановява от бруталния сблъсък. Стависки бе осъден на едва 2 години и 6 месеца условно, с 5 години изпитателен срок.

Четете още

Нойзи КАЗА ЦЯЛАТА ИСТИНА за пиянската изцепка

Нойзи КАЗА ЦЯЛАТА ИСТИНА за пиянската изцепка

Белослава СЪЖАЛИ ЗА ПИЯНСКОТО ШОФИРАНЕ: Допуснах неприсъща за мен грешка!

Белослава СЪЖАЛИ ЗА ПИЯНСКОТО ШОФИРАНЕ: Допуснах неприсъща за мен грешка!

Реклама