Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16354964 www.bgdnes.bg

Спасяват слониците Луиза и Фрося с парно в студа

Вече изпълняват команди на български 

Живот в Москва е научил единия гигант да не се плаши от минусовите температури 

С парно спасяват слониците Луиза и Фрося от студа в столичния зоопарк. Това разкри пред "България Днес" Ирина Сахатчиева, експерт връзки с обществеността към зоологическата градина.

Реклама

Слониците, които са приятелки от 1988 г., пристигнаха тайно в София на 21 септември от зоопарка в Аугсбург, Германия. Гигантските бозайници успешно се адаптираха в новото си местообитание и два месеца след идването си вече се чувстват като у дома си. 50-годишната Луиза и 43-годишната Фрося дойдоха в София две години след като емблемата за столичния зоопарк, слоницата Артайда, почина от старост. Това бе голяма загуба за софийския зоопарк, защото Артайда бе много обичано животно. Слоницата беше част от семейството на парка от 18 години, като преди това е била цирков слон, а след това е настанена в зоопарка в германския град Гелзенкирхен, където не успява да намери общ език с останалите слонове и е преместена в София.

"Луиза и Фрося приемат зимата много добре. Те са живели повече от 3 години в Аугсбург, а преди това Фрося е бил осем години в Москва. Организмът им е привикнал към четирите годишни времена. Местообитанието им се отоплява с парно, но сме подготвили и други отоплителни тела за резерва", разказа пред вестника Ирина.

По нейни думи гигантите бързо привикнали към новия си дом и се чувстват добре. Дори вече се научили да изпълняват команди на български.

"Слониците получават командите си на немски, но вече разбират много добре и български с подходящата интонация. Има специална методика, по която се общува с тях. Това е общоприет начин за защитен контакт, който е еднакъв за всички зоопаркове, които гледат слонове на закрито. Луиза и Фрося са толкова интелигентни, че понякога даже предусещат това, което искаш от тях. Не обичат шумотевицата, цигарения дим и мирис на алкохол, защото за тях това е стрес, а в естествената им среда няма такива дразнители", разкри Ирина.

На въпроса как се справят в зоопарка с обилните снеговалежи, Сахатчиева отговори:

"В София не за първа година вали сняг, така че за нас не беше проблем да го разчистим. Имаше няколко паднали дървета, който преместихме и очакваме да се вземат. Имахме и немалко посетители, които се радваха на снега в компанията на животните".

Четете още

Новите слоници в софийския зоопарк Луиза и Фрося "говорят" 4 езика

Новите слоници в софийския зоопарк Луиза и Фрося "говорят" 4 езика

Новите слоници Луиза и Фрося са полиглоти (Снимки)

Новите слоници Луиза и Фрося са полиглоти (Снимки)

Реклама
Реклама
Реклама