Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16355056 www.bgdnes.bg

ТЕМИДА се сгромоляса! Провал на делото срещу депутатски брат

След шумните акции срещу роднината на Георги Стоилов от БСП

Спецсъдът преписал обвинителния акт, без да се мотивира за решението срещу Илия Стоилов и компания

Провал на делото срещу депутатски брат!

Темида се сгромолясва по процеса срещу Илия Стоилов от Русе, брат на бившия депутат от БСП Георги Стоилов, научи "България Днес". Оказва се, че първата присъда на закрития вече спецсъд е незаконна. Причината е, че магистратите са преписали пасажи от обвинителния акт, без въобще да мотивират решението си. Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд.

Реклама

По случая Стоилов, който държи заложни къщи и заведение, е погнат като тартор на престъпна група за рекет. С него на пангара са пратени съпругата му Цветелина Стоилова, Александър Вълков, Калоян Димитров, Милен Влахов, Трифон Трифонов, Асан Юсеинов, Мерджидин Юсеинов и Бисер Владов. Разследващите сочат, че бандата действала от март 2015 г. до 14 октомври 2017 г. в Русе, като членовете й се занимавали с изнудване чрез заплахи и физическо насилие.

На 13 март 2020 г. Стоилов е признат за виновен и осъден от Специализирания наказателен съд на 7 години решетки при първоначален строг режим и глоба от 5 хил. лв. Затвор от 3 до 7 години и глоби получават и останалите осем подсъдими. Жената на боса се отървава с условна.

Почти 4 г. по-късно присъдите падат. След закриването на специализираното правосъдие процесът отива в Апелативния съд - София. Защитата на семейство Стоилови представя справка, която обръща хода на процеса. Тя доказва, че Илия Стоилов не е бил в страната през част от времето, през което според прокуратурата е дърпал конците на групата. Като абсолютно нарушение е отчетено това, че делото е гледано задочно в отсъствието на Стоилов.

За защитниците делото е свързано с предизборната кампания в Русе през 2017 г. Заради нея е възобновено спряно разследване от 2015 г. на Окръжната прокуратура - Русе, което се водело срещу неизвестен извършител. Тези дела на ГДБОП и спецпрокуратурата са използвани срещу Илия Стоилов, защото брат му Георги е бил кандидат за депутат от русенския многомандатен избирателен район, смята защитата. Така делото е изпратено в София в спецсъда, който се занимаваше с организираната престъпност, и са погнати гардовете от заложните къщи на Стоилов.

Милен Влахов се оплаква, че не са взети предвид данните за личността му. Той е боксьор и се кълне, че не е имал взаимоотношения със заложните къщи. "Не е имал противообществени прояви в живота си, не е осъждан и е от най-значимите лица в Българската федерация по бокс", изтъква защитникът му.

Реклама

Той и колегите му се жалват от куп нарушения - че не са анализирани показанията на анонимен свидетел, че осъдителната присъда по обвиненията за държане на оръжие не е мотивирана, че разпознаванията са незаконни и др. През юни 2018 г. делото вече е връщано веднъж на прокуратурата за поправка, но нарушенията не са били отстранени във внесения наново обвинителен акт. Така според защитата са изпуснати задължителни реквизити, без които подсъдимите не могат да разберат в какво са обвинени.

Събраните СРС (специални разузнавателни средства) от подслушванията не дават информация за инкриминираните престъпления, смятат адвокатите. Те откриват, че според протоколите един свидетел е разпитван едновременно в Русе и в Разград.

Адвокатите откриват още, че показанията на един от анонимните свидетели, дадени по време на разследването, не са приобщени законно към делото. Според юристите тайнствените свидетели са проговорили и са дали показанията си под натиск от разследващите, но прокуратурата категорично отрича това.

Анонимни свидетели с номера 287, 292 и 298 проговарят за ролята на Илия Стоилов и разказват, че той е развивал бизнес с проститутки. Впоследствие 298 се разкрива и дава показания и като явен свидетел. Думите му се оказват излишни, тъй като бандата няма повдигнати обвинения за сводничество. Магистратите се съгласяват, че факти, описани в обвинителния акт, не съответстват на повдигнатите обвинения.

За държавното обвинение присъдите са справедливи и трябва да бъдат потвърдени. Не на това мнение е съдебният състав на съдия Галя Георгиева и колегите й. Служителите на Темида се съгласяват с възраженията на защитата.

Мотивите не са изготвени по стандартите, тъй като се посочват общи изрази без никакво конкретно позоваване и анализ на доказателствата. Написани са така, че не може да се разбере как съдът е формирал вътрешното си убеждение. Не е казано кои факти са приети и кои - отхвърлени, а са преписани изречения от обвинителния акт. Показанията на свидетели също са пренасяни буквално от протокола, без да бъдат анализирани. От друга страна, не са обсъдени обясненията на подсъдимите.

Поради всички тези и още нарушения съдът отменя присъдите и връща делото на първата инстанция. Отбелязва се, че Софийският градски съд ще трябва да прецени дали пропуските могат да бъдат поправен, или обвинителният акт трябва да бъде ремонтиран.

 Прецедент

Случаят с брата на Георги Стоилов стига до парламента. През септември 2018 г. става ясно, че Илия е напуснал страната с голяма сума пари и е обявен за издирване. По този повод в Народното събрание се налага да дават обяснения тогавашните вътрешен министър Валентин Радев и главен прокурор Сотир Цацаров.

По-късно от семейство Стоилови се разбира, че Илия всъщност е отишъл в Чехия да се лекува, парите били за лечение, а властите били запознати за смяната на местонахождението му.

Четете още

Братя позорят известни

Братя позорят известни

Депутатът от БСП Георги Стоилов:
Интерпол не търси брат ми!

Депутатът от БСП Георги Стоилов: Интерпол не търси брат ми!

Реклама
Реклама
Реклама