Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16387533 www.bgdnes.bg

610 бона спасява от "Антимафия" болничен шеф

Погват го, защото не подал декларация

Пламен Пелов представя документи за дивиденти, което намалява несъответствието в доходите му

Близо 610 хилядарки спасява от конфискация ексшефът на свищовската болница д-р Пламен Пелов! Той е погнат от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), но Апелативният съд в София не открива несъответствия в семейните доходи, научи "България Днес".

Реклама

Пелов е назначен за временен управител на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" в Свищов през пролетта на 2018 г., а през есента печели конкурса за поста. Като началник на висша публична длъжност той трябва да подаде декларация за имущество и интереси, но не го прави. Така попада на мушката на проверяващите наравно с криещите авоари. Запорирани са банковата му сметка и един мотоциклет.

С решение от октомври 2019 г. е образувана проверка за имущественото състояние на Пелов за последните 10 г. Обект на проверката са още съпругата му и непълнолетното им дете. Заключението е несъответствие между доходите и имуществото в размер на 870 хил. лв. Придобитото имущество е оценено на 1,7 млн. лв., а доходите на съпрузите - на 1,29 млн. лв. Разходите са сметнати на 459 хил. лв., поради което се получава несъответствието от 870 хилядарки.

От КПКОНПИ образуват производство за отнемане на имущество през февруари 2021 г. и подават искова молба в Окръжния съд в Монтана, откъдето е д-р Пелов и семейството му. Пред съда настояват за отнемане на 609 400 лв. В това число влизат два мотора, три автомобила, изтеглени суми, заеми и вноски. В сумата влизат описани суми, недвижимо имущество, фирмени дялове, пътувания и т.н., уточняват от комисията "Антимафия".

Медикът и съпругата му възразяват, че изчисленията са некоректни, тъй като погасителни вноски по кредити, суми, теглени на каса, и преводи и заеми към трети лица са описани като общ сбор. Така Пелови не могат да представят доказателства за движението на парите. Те се жалват, че не е взето предвид имуществото, с което разполагат в края на проверката, както и че не са съобразени доходите им от дарения и дивиденти.

В съда Пелов представя документи и магистратите признават като разход изплатени дивиденти. Така числото с несъответствията намалява. По делото е направена съдебно-икономическа експертиза , която определя разходите за издръжка на тричленно семейство, данъци, осигуровки и т.н. От имуществото на семейството са извадени цитираните автомобили, които са продадени преди края на проверката, а също и вноските по кредитите. Като се извадят всички те, се оказва, че няма превишаване на доходите над 150 бона.

Затова искът на КПКОНПИ е отхвърлен преди година от Окръжния съд в Монтана и сега - от Апелативния в София. Според решението на втората инстанция комисията ще трябва да плати над 12 хил. лв. разноски по процеса, както и 28 бона разходи за адвокат, които Пелов е направил.

Реклама

Още с назначаването му като управител д-р Пелов декларира пред КПКОНПИ къща с двор в Монтана от 1600 кв. м, мотор "Ямаха" за 3 бона, автомобил "Инфинити" за 116 хил. лв. и кредит от 156 хилядарки. Болничният шеф е избран след конкурс да заеме длъжността през октомври 2018 г.

Видният невролог остава на поста до есента на 2020 г., когато по собствено желание напуска МБАЛ "Д-р Димитър Павлович". Уволнението му е гласувано и одобрено от местния парламент, като началникът е освободен от отговорност. Понеже към напускането няма мотиви, общинарите предполагат, че д-р Пелов не може да бъде постоянно в Свищов, защото има собствена практика и участва в други дружества.

В Общинския съвет отбелязват финансовите резултати, постигнати от Пелов. След една година загуба от близо четвърт милион лева, за първото полугодие се отчита печалба от 40 хил. лева. По време на управлението му държавната субсидия за болницата се увеличава три пъти. Средствата нарастват с 677 хил. лева, като по-голямата част от сумата идва от здравното министерство за отдалечени и труднодостъпни болници.

Това ще гарантира финансова стабилност на лечебното заведение, посочва тогава болничният шеф. По думите му с част от държавното финансиране ще се вдигнат сестринските заплати. Именно там запознати с дейността на лечебницата заподозряват саботаж. В разгара на COVID пандемията 9 сестри излизат в болнични. Това стопира приема на пациенти и възпрепятства обслужването на приетите, жалват се служители. Липсата на специалистите води и до недостиг на персонал в болничните отделения, оплакват се колеги на сестрите.

После се появява информация, че общинската болница е сезирала Районната прокуратура за проверка на болничните на деветте медицински сестри. Сред тях е и старшата сестра на COVID отделението.

 Без пиене и цигари

Ние не пием алкохол и не пушим цигари! Това заявяват д-р Пламен Пелов и съпругата му пред проверяващите и магистратите. По принцип законът позволява купуването на алкохолни питиета и тютюневи изделия да бъде причислено към разходите на семейството. Пелови изрично обясняват, че това не е нужно, понеже нямат подобни пороци.

Реклама
Реклама
Реклама