Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16393937 www.bgdnes.bg

КОЛЕДНИ ЕЛЕНИ! Ето къде у нас пускат диви лопатарчета

Еленът лопатар се вазвръща в българските ловни полета. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ловно-рибарско дружество "Сокол" - град Харманли започнаха съвместна работа по възстановяването на популацията му в района на Сакар планина.

Първите 26 животни вече бяха разселени през ноември. Предстои разселването на още поне 30 елена, чието движение ще бъде проследявано със специални предаватели и фотокапани. Елените се предоставят от БДЗП, а грижата за тях в първите месеци след освобождаването им ще поемат ловците от Харманли.

Реклама

Възстановяването на популациите на елените е част от цялостните усилилия на БДЗП в партньорство с ловните организации, Югоизточното горско предприятия и Фондация "По-диви Родопи" за природните екосистеми в района на Зеления пояс от Източните Родопи до Сакар и Странджа.

Чрез изпасването на растителността елените играят ключова роля за поддържането на откритите местообитания, което е от огромно значение за опазването на биологичното разнообразие. Елените са и важна част от хранителната верига. Те са храна за хищниците, а с останките от телата им се хранят лешояди, орли и гарвани. Районът, в който са разселени елените, се посещава често от черните лешояди, освободени в рамките на програмите за реинтродукция в Източните Родопи и Стара планина.

Четете още

Рекордът за ТРОФЕЙ от ЕЛЕН остава БЪЛГАРСКИ

Рекордът за ТРОФЕЙ от ЕЛЕН остава БЪЛГАРСКИ

Вижте кои диви животни избягаха от зоопаркове през последните години

Вижте кои диви животни избягаха от зоопаркове през последните години

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама