Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16398406 www.bgdnes.bg

Ути Бъчваров съветва: Забравете за шарана, яжте сафрид за Никулден!

Не поливайте пържената риба с лимон, защото хрупкавата й коричка омеква, казва готвачът 

"Препоръчвам сафрид за Никулден. Тази риба е много по-вкусна и много по-бюджетна."

Това заяви пред "България Днес" кулинарят Ути Бъчваров по повод предстоящия празник на 6 декември.

Реклама

"Макар в българските традиции да се говори за това, че трябва да се яде шаран и по люспите му да се брои богатство и имане, аз лично предпочитам друга риба, а именно сафрида", споделя популярният готвач. По негови думи той не харесвал шарана, тъй като мирише на блато и живее във ферми за отглеждане, за да достигне необходимите килограми за продажба по време на зимния празник.

"Никулден е свързан с употребата на риба и е важно човек да спази тази традиция. Всички ципури и лавраци, които са предлагани по големите магазини, също са фермови риби и никой не може да отговори с какво са хранени. По тази причина съветвам хората, които не искат да рискуват, да се насочат към класиката - дивите риби", препоръчва Ути и призовава да не купуваме скъпоструващи риби, защото това е пълна измама. По думите му освен сафрида друга много вкусна и бюджетна риба е скумрията, която може да бъде изпечена на скара или направена на фурна. За още по-голямо разнообразие всеки желаещ може да хапне и морски дарове на хубавия празник.

"Отново се връщам на сафрида, защото искам да дам няколко полезни съвета за приготвянето му. Това е дребна риба, но има и по-едри екземпляри, които трябва по-дълго да се пържат на не чак толкова висока температура, за да може рибата да се изпържи в сърцевина и да стане хрупаква", казва готвачът.

Ути съветва да не слагаме прекалено много риба в малък тиган, с малко олио, защото ще стане варена, а не пържена.

"И не на последно място трябва да кажа - ако пържите риба, не я поливайте с лимон, защото хрупкавата й коричка ще отиде на кино", заключи пред "България Днес" Бъчваров.

Четете още

Ути не се плаши в студа, изведе децата по къси гащи (папарашки снимки)

Ути не се плаши в студа, изведе децата по къси гащи (папарашки снимки)

Ути Бъчваров УЛОВИ уникална риба на Канарските острови

Ути Бъчваров УЛОВИ уникална риба на Канарските острови

Реклама
Реклама
Реклама