Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16405630 www.bgdnes.bg

Петър Вучков: Страх ме е от земетресенията!

Няма опасност за България, успокои проф. Рангел Гюров 

"Страхувам се от земетресенията, защото това е нещо напълно непредвидимо. Идва внезапно и не ти дава възможност да реагираш."

Това призна пред "България Днес" култовият водещ Петър Вучков по повод трусовете, които разлюляха Турция и Румъния вчера. Земетресението в южната ни съседка бе с магнитуд от 5,1 по Рихтер и е усетено в Истанбул, а хората изпаднали в паника. След което последвали няколко вторични труса. Земетресението в Румъния бе с магнитуд 4,6 и е регистрирано в близост по град Бузъу. По данни на Националния сеизмологичен център към БАН трусът е усетен и у нас, най-силно в района на Русе и Силистра. В Силистра хората съобщават, че са го усетили най-вече по високите етажи.

Реклама

"Най-доброто решение според мен по време на такива природни бедствия е да не изпадаме в паника, колкото и да е трудно. Опитвам се да го правя и да стоя възможно най-спокоен, защото това е много важно", споделя легендарният водещ на "Минута е много" и съветва хората да запазят адекватно поведение.

Мнозина се плашат от природните бедствия, но не и Петя Буюклиева.

"Земетресенията не ме притесняват. Каквото е писано, това ще ни се случи. За щастие в България не се срещат често подобни катаклизми и това ме кара да се чувствам още по-спокойна", разкри пред вестника певицата. По нейни думи, за да се чувства добре, ако усети силно земетресение, започва да пее любимите си песни и по този начин не изпада в паника.

"Земетресенията в България нямат нищо общо с тези в съседните държави. Гарантирам, че няма опасност да усетим силни трусове и с това се надявам да успокоя хората. Активността е повишена в Турция, дори и в Гърция, но при нас няма да се усети нищо през следващите седмици", разкри пред "България Днес" сеизмологът проф. Рангел Гюров. По думите му земетресенията се активират по време на пълнолуние и новолуние, но в момента се намираме в четвърт фаза на луната и опасността е още по-минимална.

"Има наблюдения, че когато започва да се усеща земетресението, обикновено силата му нараства до 40 секунди, след това започва да намалява. Ако човек усеща, че започва земетресение и смята, че живее на подходящ етаж, е добре да напусне сградата колкото се може по-бързо", казва Гюров.

Професорът разкрива, че при трус трябва да стоим далеч от прозорец и да сложим тежките предмети на по-ниски места.

Реклама

"Има едно много важно нещо, което винаги препоръчвах на студентите. Земетресение може да се случи по всяко време на денонощието, затова в семейството трябва да има една договореност между членовете къде да се чакат след трус", споделя проф. Гюров.

Освен това сеизмологът съветва, ако сте на улицата по време на земетресение, да сте далеч от сградите. А ако шофирате, спрете колата и слезте от нея. Ако се случи да сте в трамвай или тролейбус, шофьорът трябва да намали бавно, докато спре, а пътниците да излязат навън, след като трусът приключи.

"Прогнозите за тежки и разрушителни земетресения не трябва да ни плашат. Никой все още не знае кога земята може да се превърне отново в люлка. Важно е да разберем, че това е нормално за нея, и да посрещаме всяко земетресение подготвени. Паниката винаги е много лош съветник", заключва Гюров.

Четете още

Луната събужда земетресенията

Луната събужда земетресенията

Ще има ли нови трусове в България, говори експерт

Ще има ли нови трусове в България, говори експерт

Реклама
Реклама
Реклама