Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16406065 www.bgdnes.bg

Изплуваха нови разкрития за инкасото обира в Благоевград

Серийните обирджии се завърнаха

Камери щракват екшъна, но не се виждат лица, само накъде бягат бандитите

Серийните банкови обирджии се завърнаха ударно след дълга пауза. Този път те удариха и изпразниха инкасо автомобила пред самата банка, която е непосредствено до площад "Македония" в Благоевград. Това разбра "България Днес" от свои източници в полицията.

Този път обирджиите, ако са същите, които вилнеят из страната в последните над 5 години, не са могли да се доберат до маршрута на бронираното возило. Това е вероятно и причината да го оберат почти пред самата банка, което досега не се е случвало. Обирът е извършен след дълго планиране и следене на графика на возилото - кога взема парите. Маршрутът е сменян редовно и затова не са могли да знаят откъде ще мине бронираният автомобил. Това смятат запознати с разследването и твърдят, че само камерите на банката са заснели обира. На кадрите се наблюдава целият екшън и по коя улица бягат бандитите, но лица не се виждат. Този път бандата прави една издънка - раняват единия от охранителите. Това е единственото изключение, което разграничава този случай от предходни обири на инкасо автомобили, които се натрупаха през последните години. В полезрението на ченгетата няма конкретни заподозрени, но се смята, че става въпрос за една банда, които действа от години.

Реклама

Обирът се разиграва около 6,31 ч. в събота на площад "Македония" в Благоевград, където е и дадената банка. Трима бандити, които по първоначална информация са били само с една кола, причакват инкасо служителите да вземат парите от трезора и им правят засада. Бронираното возило не минава и 50 метра, когато е пресечено от колата на крадците. Пряката е глуха и инкасото може да тръгне само в една посока, което улеснява обирджиите. Тогава двамата служители на охранителна фирма са нападнати от неизвестните към момента лица. В суматохата единият охранител е прострелян ниско в корема, а куршумът пронизнва и таза му (виж каре). Бандитите натоварват плячката в аудито си и се изнизват по малките улички около финансовата институция.

На другия ден ченгета откриват опожарена кола, която отговаря на возилото от записите и от показанията на единия охранител. В момента автомобилът, въпреки че надали ще има следи от ДНК или каквито и да е било улики, е предаден на криминалисти, които го изследват обстойно. Колата е открита край столицата на разклона за Мало Бучино.

"България Днес" се свърза с МВР и Окръжната прокуратура в Благоевград, но от двете институции отказват да дадат повече информация на този етап. Разследването продължава, но шансовете обирджиите да бъдат заловени са нищожни, съдейки по предишните случаи през годините.

Само за последните 6 години грабежите на инкасо автомобили са 6. Над 7 милиона са парите, които са откраднати по време на дръзките обири. В голяма част от случаите действат 4 маскирани и въоръжени мъже, като охранителите не са тежко пострадали.

 Простреляният гард

Простреляният охранител беше приет в МБАЛ Благоевград, но заради тежкото му състояние бе транспортиран по спешност във ВМА в столицата. В софийската болница му бе направена тежка операция. В момента е в реанимация, но все още има опасност за живота му, защото е загубил много кръв.

Реклама

 Мерки и сигурност

Органите трябва да се намесят активно в борбата с обирите на инкасо автомобили. Това заяви по БНТ експертът по сигурност и бивш директор на Института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров. Според професора общото между всички тези е, че винаги остават неразкрити и касаят големи откраднати суми.

"Това е тежка престъпност. Обществото трябва да получи отговор. Това засяга всички и искаме да живеем в безопасност. Всеки един от нас иска да живее в държава, която да носи отговорност за собствените си граждани", каза експертът по сигурност.

"Питането тук е - защо не се разкриват такива събития, които се натрупват в годините? В крайна сметка те се осъществяват по един и същи начин. Тези хора са намерили успешния механизъм, в който да не бъдат хванати и наказани", обясни специалистът. Според него с криминалния контингент трябва да се работи изпреварващо.

"Винаги се предприемат действия, след като се случи нещо подобно. Къде е профилактиката, превенцията, базите с данни за престъпници. Трябва да има проникване в средите на хората, които участват в обирите", уточни проф. Калин Гайдаров.

Главният секретар на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана Радослав Христов твърди, че пазачите нямат вина. Тоест няма вътрешен човек в обира.

"Това, което ние знаем, е, че охранителите са изпълнили своите задължения така, както са им разписани в Закона за частната охранителна дейност и наредбите. За съжаление единият охранител е пострадал и е настанен във ВМА. Не би трябвало това да се случва.", каза Христов пред Би Ти Ви.

Реклама
Реклама
Реклама