Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16419657 www.bgdnes.bg

Само за 3 г.: Двоен ръст на проектите по програми "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност" advertorial icon

- През последните години Центърът за развитие на човешките ресурси зададе стандартите, по които трябва да работи една такава обществена организация, похвали премиерът акад. Николай Денков

- Повече подкрепа за децата в неравностойно положение и тези със специални потребности, поискаха училищни директори и организации. Те предлагат и да се обединят дигиталните ресурси, за да имат повече деца и учители достъп до тях

Почти двоен ръст бележи броят на подадените проекти по програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност" само за последните 3 г. С над 30-40% се е увеличил и броят на финансираните проекти, както и на участниците в тях. Това отчете директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) Михаил Балабанов по време на валоризационната конференция "Активно гражданство в Европа".

Събитието събра над 100 участници от цялата страна и чужбина. Наградени за отлично организирани проекти бяха над 35 професионални организации, училища и неправителствени организации. Те получиха своите награди от директора на центъра Михаил Балабанов, премиера акад. Николай Денков, министъра на образованието проф. Галин Цоков и началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

"Тази конференция се провежда повече от 20 г. За целия този период програмите бяха развити. "Еразъм" стартира като една програма предимно за висше образование и премина в най-голямата програма за образование, обучение, младеж и спорт. А конференциите ни днес са породени от желанието ни да си говорим и в този диалог да намираме идеи и решения", обърна се към участниците Балабанов.

Акцент на конференцията бе именно дискусията по темите за "Европейските ценности и приоритетите на програмите", "Хората в неравностойно и затруднено положение", "Информационните технологии и употребата им" и др.

"В момента тече междинната оценка на програмите, за да кажем от наша гледна точка как ги виждаме в момента, тяхната структура, ключови дейности и приоритети, както и проблемите, които са настъпили през предходния период.

Темата на конференцията "Активно гражданство в Европа" избрахме неслучайно. Това е един от четирите водещи приоритети на програмата - гражданската ангажираност. Всички държави, включително и нашата, срещат доста затруднения с активността на младите хора. Догодина предстоят много важни избори - европейските. Европейският парламент е този, който одобрява нашите програми и определя техния бюджет. Важно е през този форум, а и през следващата година да изпратим послание за активност", подчерта директорът на ЦРЧР.

"Тази година ще бъде посветена на уменията, а догодина на дигитализация. Миналата бе на младежта. Това определение не е самоцелно, то носи смисъл, насочва активности и проекти в тази посока. Има европейска страница, в която се отбелязват активностите за тази година и, за жалост, дано това вече се е променило, но нямаше нито едно такова отбелязано българско. Миналата година имаше над 50 за годината на младежта, а уменията са изключително важни. Наши програми допринасят не само за активността, но и за социалните умения, работа в екип, лидерство, организация на времето и др.", посочи Балабанов. Като пример той разказа за форум, който преди дни центърът е провел в Сандански с ученици от горните класове, на който те са получили насоки за това как да се явят на работа, как да напишат CV в Evropass и др.

След пандемичните години сега процесите се нормализират. Успяхме да направим процеса много по-прозрачен и справедлив, и да предизвикаме повече активност, да достигнем до повече хора, увери директорът. Всичко това довело до ръст на проектите.

"Почти двоен е ръстът в подадените проекти, над 30-40% във финансираните, в броя на участниците. Бяхме домакин на много международни форуми, участвахме в други", отчете още Балабанов.

Ключова дейност "Образователна мобилност за граждани" към програмата "Еразъм+" бележи двоен ръст по брой подадени проектни предложения само за 3 г. През 2021 г. подадените проекти са били 528, през 2022 г. се увеличават до 766, а за тази са 1093, разказа Димитър Ничев от ЦРЧР. Броят на финансираните проекти пък достига 584 през този година, а на участниците в проекти - 21 685. За сравнение през 2021 г. финансирани са били едва 340 предложения с 13 779 участници.

Осезаем ръст има и по друга ключова дейност - "Сътрудничество между организации и институции", като на този етап все още не е завършен последният кръг от оценката на проектите и се очаква още по-голям брой. Подадените проектни предложения тук са 583 за тази година, а броят на финансираните проекти досега - 59. Преди 3 г. пък предложенията са били 320, а от тях са били финансирани - 126. Процентът на изпълнение по програма „Еразъм+" досега е 88,61% и ще нарасне значително до края на годината, тъй като в момента се оценяват проектите от последния срок.

По програмата "Европейски корпус за солидарност" пък има 140 подадени предложения и са финансирани 79 през настоящата година. От 2021 г. досега бюджетът по тази програма е нараснал от 2,6 млн. евро до 3,3 млн. евро.

"Акад. Денков бе с нас на откриващата среща на програмния период като министър на образованието. Днес вече е сред нас в друго качество, а аз му благодаря, че отношението му към нашите каузи и програми остава непроменено. През 2021 г. излизахме от период с известни проблеми, породени от нашата работа в центъра. Тогава акад. Денков ни постави предизвикателството да се превърнем в институция, която е за пример по отношение на изпълнението на програмите. Няма да правя самооценки, но наистина положихме много усилия в тази посока. В резултат успяхме да възвърнем пълната акредитация на центъра, доверието на европейските ни партньори и европейските институции. За 3 г. имаме двоен ръст в подадените проекти, 30-40% ръст в одобрените проекти и в бюджета, който ЕК ни отпуска. Това за нас е добър старт. Имаме още много да работим. Подобрихме и комуникацията с организациите, информационните ни дейности са далеч по-добри", отбеляза още директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов.

"Така се случи, че вчера бях в Шуменския университет, сутринта в Софийския университет, а сега съм тук сред вас. Това е изключително зареждащо. Във всеки един от тези случаи имаше положителни новини, имаше надежда, усещане за добре свършена работа", обърна се към гостите премиерът акад. Николай Денков.

"Г-н Балабанов много меко описа ситуацията. Всъщност преди 3 г. ситуацията беше драматична. Имаше много сериозни проблеми, имаше изпратени предупреждения от ЕК, имаше друго ръководство. Така че наистина, когато го поканих да оглави тази организация, му казах: "Разберете, всичко зависи от вас и от вашия екип". За съжаление, такава е ситуацията, че ако има скандали, те се чуват и то надалеч. А когато някой си върши добре работата, тогава е тихо и спокойно. И затова исках да дойда лично - за да поздравя екипа за това, че през тези години зададоха стандартите, по които трябва да работи една такава обществена организация. Това, което успяхте да направите през последните няколко години заслужава адмирации и възхищение", подчерта премиерът.

"За мен е огромно удоволствие да съм част от тази церемония - академичните награди в областта на мобилността, на гражданското общество, на тези активности, които не са част от стандартната академична програма, но която изгражда студентите като хора, граждани и хора, които имат собствено мнение и са готови да градят своето бъдеще. Защото ако чакаме друг да изгради нашето бъдеще, резултатът няма да е този, който искаме", каза акад. Денков. Премиерът награди и отличниците по програма "Еразъм+" в сектор "Висше образование". (Кои са те - виж по-долу.)

Именно желанието на младите да "преживеят нови неща", "да научат нещо ново", "да се запознаят с други култури" и "да се забавляват" са сред водещите причини да участват в подобни европейски проекти, посочи социалният изследовател Стефан Георгиев. Данните за това са на европейската изследователска мрежа RAY Network. Тя отчита още, че след края на проекта над 50% от участниците все повече се ангажират с процесите на гражданското общество, чувстват се по-компетентни да използват дигитални технологии и дори се интересуват повече от изборните процеси. Освен това, благодарение на проектите, те се чувстват по-уверени в себе си, подобрили са способностите си за критично мислене и за комуникация с хора, идващи от други култури и т.н.

"Събитието е по повод може би един от най-важните инструменти на ЕК за промяна на Европа - програмата "Еразъм+". Тя е насочена към образованието и младите хора. Радостен съм за това, че има 18 хил. участника по проектите за мобилност през последните години. 6 хил. преподаватели и студенти, над 3500 участника от сектор професионално образование, 6000 младежи", каза пък министърът на образованието проф. Галин Цоков. Според него освен обогатяване на опита и междукултурен диалог, програмата е трансфер на иновации и показване на добрите страни и постижения на нашата образователна система.

А в дискусията се зародиха много предложения - да се даде възможност повече придружители да пътуват с деца със специални потребности, тъй като в момента при по-малки групи от 14 души той е само един и това е недостатъчно; да бъдат по-добре подпомогнати децата от уязвимите групи с възможност да се въведе критерий за подоходност; да се създадат програми за доброволчество в училищата и университетите; да се възстанови статутът на изпращащите доброволци организации. Поискано беше дигиталните ресурси, програми и приложения да бъдат събрани в едно общо пространство, за да стигнат до по-голям брой потребители, да се въведе механизъм за оценка на ресурсите, за да може да се докаже тяхната ефективност, да се запази акредитацията, да се премислят възможностите за зелен транспорт и др. Всички тези предложения ще бъдат обобщени в декларация, която центърът ще изпрати до българските институции и Европейската комисия.

Премиерът акад. Денков връчи специални награди за доброто изпълнение и приложение на програмите в сектор "Висше образование" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Аграрен университет-Пловдив, Югозападен университет "Неофит Рилски", Тракийския университет, Медицински университет - София и Висшето училище по мениджмънт.

Образователният министър проф. Галин Цоков пък даде 10 награди в секторите "Професионално образование и обучение" и "Образование за възрастни". Началникът на РУО-София Ваня Кастрева връчи други 10 награди в сектор "Училищно образование". Директорът на ЦРЧР Михаил Балабанов даде 9 награди в сектор "Младеж" и ЕКС.

Реклама
Реклама
Реклама