Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16422643 www.bgdnes.bg

Семерджиев се измъква заради ГАФ на разследващите

Гаф с кръвните проби на татуирания джигит

Не е взета достатъчно кръв, нито пък урина за изследване

Сериозен гаф с кръвните проби обръща процеса срещу Георги Семерджиев, който миналото лято уби на място младите момичета Христина и Хариет на бул. "Черни връх" в столицата. Това стана ясно от показанията на вещите лица вчера пред Апелативния съд в София.

"Установихме, че не е взета достатъчно кръв от Семерджиев, когато е задържан. Трябвало е да се вземе повече, за да може едната част от кръвната проба да се замрази и да се изследва повторно. Както се наложи да направим сега. Токсикологичната експертиза, която изготвихме, не може да докаже категорично, че Георги Семерджиев е бил под въздействието на метамфетамин, когато му е взета кръвната проба. Направената експертиза единствено показва, че е приел дадено количество метамфетамин, но кога и колко, няма как да знаем". Това казаха доц. д-р Людмила Александрова-Василева, професор Васил Атанасов и д-р Стойкова, които са експерти от ВМА и са изготвили повторната експертиза на кръвта на Семерджиев в Института по криминалистика.

Реклама

Вещите лица бяха категорични, че ако разполагаха с достатъчно количество кръвна проба, с което да работят, щяха да успеят да установят кога е взел дрогата и колко е взел. Това е в случай, че е съхранявана добре и в подходящи условия през тази година и половина.

"Не можем въобще да сме категорични в нищо сега. Да не говорим, че по принцип освен кръвна проба се взема и урина. В този случай няма две проби, които да се съпоставят. Също така голяма пречка се явява и това, че пробата му е взета над 24 часа след инцидента. Според експертизата, която ние направихме, единственото ясно е, че Семерджиев може да е взел дрогата дори 5 дни преди катастрофата, както и часове след нея. Също така заради липсата на достатъчно количество кръвна проба ние не можем да разберем как е приел метамфетамина - през устата, през носа или с инжекция. Начинът на прием също е от голямо значение. Ако дрогата е приета орално, може и да бъде засечена след 3 до 5 дни от приема. Само количественото изследване, метаболитно изследване на дрогата, на вещество и друга биологична проба, тоест урина, могат да дадат категоричен отговор на тези въпроси. Това вече няма как да стане, защото урина не е взета!", каза категорично пред медиите след делото доц. д-р Людмила Александрова-Василева. Думите й бяха потвърдени пред съда и от професор Васил Атанасов.

Друга спънка се оказа неизготвената все още ДНК експертиза на въздушните възглавници на колата, които са се отворили при удара. Търсят кръв, коса и други биологични материали, които да ги насочат към истината. Вещите лица Мая Хичева и инженер Димитър Василковски трябваше да изготвят дадената ДНК експертиза. Целта на тази експертиза е да стане ясно дали наистина е имало други хора в колата със Семерджиев по време на тежката катастрофа, а и ще докаже категорично кой е седял зад волана, защото Семерджиев отрича да е той. Казва, че е някаква жена, която е пробвала колата, защото е искала да я купува.

На всичко отгоре двете мистериозни свидетелки, за които Семерджиев твърди, че са били на тест драйв и едната от тях е била зад волана, отново не се явиха пред Темида. Това са Ивелина Аршинкова и Елена Иванова. Оказа се, че Темида въобще не може да се свърже с Иванова, камо ли да я локализира. Мистериозната жена не е намерена - телефонът й е невалиден, а адресът й не е ясно кой е. Защото на официалния адрес, който се знае от съда, нея я няма. Другата свидетелка Аршинкова се оказа пък, че е в чужбина и затова не се яви пред апелативните магистрати. Съдията естествено поиска да бъдат представени доказателства за отсъствието на Аршинкова от самата нея на следващото заседание на 25 януари. Това е при случай, че тя се яви.

В крайна сметка съдът назначи на експертите да се опитат да направят допълнителни изследвания, за да изясни поне отчасти колко метамфетамин е взел Семерджиев и кога го е взел. Според самите експерти това никога няма да стане ясно заради липсата на взета урина и недостатъчно кръв.

Припомняме, че на първа инстанция Георги Семерджиев беше признат за виновен за това, че около 23 часа на 5 юли миналата година на столичния бул. "Черни връх" по непредпазливост е причинил смъртта на двете млади момичета Хариет и Христина. Джигитът получи 20 години затвор и трябва да плати 850 бона кръвнина на близките на жертвите. Делото тепърва се гледа на втора инстанция, а заради всички пречки изходът се очертава да е доста по-добър за Семерджиев.

Четете още

Капка кръв решава съдбата на арестувания Георги Семерджиев

Капка кръв решава съдбата на арестувания Георги Семерджиев

Георги Семерджиев проговори: Не бях аз зад волана!

Георги Семерджиев проговори: Не бях аз зад волана!

Реклама
Реклама
Реклама