Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16467548 www.bgdnes.bg

Синоптикът Петър Янков: Пролет на Коледа, сняг за Стефановден

Температурите за Рождество ще ударят 15 градуса 

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ, а от есента подготвя стартирането на първия български метеорологичен телевизионен канал Метео ТВ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили.

- Г-н Янков, въпросът, който интересува българите най-много сега, е какво ще е времето за Коледа? Ще бъде ли студено и ще има ли сняг?

Реклама

- В началото на коледните празници времето ще бъде с много слънце. Ще има западни свежи ветрове по планините. На височина от над 2500 метра температурите ще бъдат от минус 1 до 0 градуса. В населените места температурите ще бъдат в интервала от 9 до 15 градуса. Тези благоприятни условия са за 24 и 25 декември.

- Какво да очакваме след Рождество Христово и кога ще има завръщане на зимата?

- От 26 декември започва захлаждане на времето с понижение на температурите и на 27-и отново ще вали сняг. Така че в последния ден от коледните празници пътната обстановка отново ще бъде сложна, с валежи, които ще са интензивни в западните и централните райони. Също така и в Добруджа, където дъждът ще спре най-късно. Но за страната може да кажем, че валежите ще спрат на 28 декември. И след това започва ново затопляне на времето, като прогнозите за по-далечен период може да не са толкова точни.

- Две седмици. Толкова ли е периодът, в който най-точно може да се прогнозират метеорологичните условия?

- Синоптичните модели на световните метеорологични центрове са с прогнози най-много до 15 дни. Това е максимумът, който се ограничава от теорията на хаоса, използвана в прогнозите заедно с елементи от изкуствения интелект. Изкуственият интелект отдавна се използва в метеорологията, като сега изчислителните мощности са колосално по-големи. Стигаме до възможността за една минута изкуственият интелект да смята параметри, които в метеорологичните центрове се изчисляват за един час. Говорим за средносрочните прогнози. Засега е 50 на 50 - един път са успешни, един път са неуспешни. Присъствието на изкуствения интелект в метеорологията засега е само с положителни оценки.

- Дните 22 и 23 декември също са много важни за шофьорите, тъй като тогава се очаква да е основният трафик от пътуващите за празниците. За какви условия да се подготвим?

Реклама

- Ще има мъгли сутринта, а следобед слънцето ще пробива. И след това идва затоплянето, тъй като потоците са западни и няма да позволяват задържането на мъглите. Ако има някъде намалена видимост, тя ще бъде за много кратко. Ще има от умерен до малко по-силен вятър, който ще възпрепятства образуването на мъгли. И както казахме - на 24 и 25 декември много слънце и топло време. Хората как ще колят прасетата, направо не знам.

- От думите ви става ясно, че за поредна година няма да имаме снежна Коледа.

- Няма да има според прогнозите. Снегът ще е резултат от тези валежи, които идват в периода 16-18 декември и след това в края на коледните празници. Първият предстоящ сняг ще създаде снежна покривка, ще има и по курортите, които традиционно завишават нивото й, но е ясно, че се прави с търговска цел. На над 1700 метра надморска височина има между 35 и 60 сантиметра снежна покривка. В Пампорово със сигурност всички ски писти са открити, в Банско работят изкуствените оръдия. Така че ще има сняг и за скиорите. Времето ще е много подходящо, защото ще бъде и топличко. Снежната покривка се топи от вятъра. Неслучайно южният-югозападен вятър се казва "бял вятър" или "снегояд". Няма такива условия за такива ветрове, така че снежната покривка ще се увеличава след всички тези извалявания. Любителите на белите спортове трябва да спазват обозначенията за лавинна опасност и да не се спускат по необработени писти. Трябва да си призная, че и аз съм го правил като студент на високопланински занятия, но е много опасно. Разбирам авантюристичния дух, особено на младите хора, но се пазете и не нарушавайте предупрежденията.

- До празниците има повече от 10 дни, но да кажем няколко думи и какво ще е времето през следващите дни на тази седмица.

- Утре започват валежи, като ще бъдат предимно от дъжд, но постепенно ще преминават в сняг. Така че със сигурност в населените места в страната ще има постоянна снежна покривка от 5 до 10 сантиметра. Валежите ще бъдат по-интензивни в централните райони, а температурите ще се понижат и ще бъдат в интервала между 3 и 7 градуса в населените места. След това в неделя започва краткотрайно разкъсване на облачността, спиране на валежите и ще стане студено. В понеделник сутринта, 18 декември, ще премине нова хладна вълна, която ще създаде условия за валежи от дъжд и сняг и поледици по твърдите настилки. Шофьорите трябва да внимават с това замръзване, защото пътищата ще бъдат хлъзгави и опасни. След това навлизаме в едно по-стабилно време с чести мъгли и повече слънце в следобедните часове.

Четете още

ЗИМАТА Е ДАЛЕЧ! 24 градуса през ноември, сняг само на високо

ЗИМАТА Е ДАЛЕЧ! 24 градуса през ноември, сняг само на високо

Радост! Пороите ще ни разминат, категоричен е синоптикът Петър Янков

Радост! Пороите ще ни разминат, категоричен е синоптикът Петър Янков

Реклама
Реклама
Реклама