Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16671409 www.bgdnes.bg

Темида качва на самолета терорист от "Хамас"

Съдът позволява да бъде предаден на Австрия

Обвиненията срещу словенеца Елвис Алибегич са за ползване на бойни средства и ядрен материал, трафик на хора и дрога

Далеч от българската килия е пратен словенецът Елвис Алибегич, подпукан като терорист от "Хамас"! Той сам иска Темида да го екстрадира в Австрия, а магистратите от Софийския градски съд се съгласяват да го предадат. Това става ясно от определението на съдия Ралица Манолова, научи "България Днес".

Реклама

Алибегич е погнат за връзки с известната терористична организация. Прокуратурата във Велс, Австрия, го чака с обвинения за участие в престъпна група и в терористична организация. Разследващите от северозападния окръг Велс-Ланд подозират словенеца, че е замесен в куп нелегални действия покрай "Хамас" като сексуална експлоатация, нелегален трафик на хора, непозволено ползване на бойни средства, ядрен материал и радиоактивни вещества, опасни отпадъци, фалшиви пари и наркотици.

Официално Елвис работи като монтажник във фирма за производство на селскостопански машини в Австрия. Местните власти го заподозряват за член на терористичната организация и издават европейска заповед за задържането му. Сочи се и конкретна дата на встъпването му в "Хамас".

"Няма да избягам. Връщах се към родината си. Исках да отида с лека кола в Турция на поклоннически туризъм. Границата беше затворена и затова се върнах обратно. Пътувах транзит през България. За първи път съм тук. Желая по най-бързия начин да бъда екстрадиран", казва 37-годишният словенец в съдебната зала.

Той е арестуван на 24 ноември. След съвместни действия на ДАНС, МВР и прокуратурата на ръцете му щракват белезници. Заради издадената европейска заповед за арест разследващите искат постоянното му задържане, докато не бъде екстрадиран. Градските магистрати го оставят за по-сигурно в кауша, докато разгледат процедурата по същество.

За да решат съдбата на Елвис, градските магистрати отчитат, че деянията, за които го грози пандиз, са престъпления и по българското, и по австрийското право.

Словенецът е роден в Любляна, но живее в Австрия. При проверката на мъжа от службите не е получена информация да има връзки с българи и чужденци, живеещи в България. Инкриминираната дейност на задържания не касае страната ни, успокояват властите. Служебната му адвокатка разкрива, че сред материалите по делото няма улики за връзка на Алибегич с "Хамас". Самият той също отрича да има общо с тях. Затова сам иска да бъде предаден, за да изчисти името си и да продължава да монтира селскостопански машини.

Реклама

Магистратите изчакват 3 дни, колкото изисква законът, за да се види дали Алибегич няма да премисли. Явно в нашата килия не му харесва, защото той категорично иска да пътува към Велс. Тъй като словенецът остава непоколебим, съдът одобрява предаването.

В решението се отбелязва, че в европейската заповед за арест изрично са посочени предвидените в австрийския наказателен кодекс наказания. Така Темида решава да качи сочения за терорист на самолета. Определя дотогава да стои на топло с белезници в ареста.

Сагата с Алибегич се разиграва в разгара на конфликта между "Хамас" и Израел. В навечерието му става ясно още, че терористите от "Хамас" ползват дрога, която се произвежда и у нас. Наркотикът се използва и от бойци на "Ислямска държава" за потискане на страха преди удар. Смята се, че изненадващото нападение от началото на октомври палестинската организация извършва под въздействието на наркотика каптагон.

Хапове синтетична дрога са открити по джобовете на много убити терористи, загубили живота си на израелска земя. Каптагонът помага да се извършват отвратителни действия с чувство на спокойствие и безразличие. Това обяснява жестокостта на терористите към деца и дори бебета, коментират запознати.

Не липсват и други заподозрени за тероризъм на наша земя. В началото на годината е пратен към родината си 28-годишният англичанин Дейвид Бодил. За него има издадена червена бюлетина. Спипан е в плевенското село Любеново. Макар срещу него да има повдигнати 4 обвинения, властите на Острова смятат да го съдят само за притежание на оръжие. Той също изразява желание да напусне българската килия, но не става ясна съдбата му, след като се качва на самолета.

През пролетта 20-годишният нашенец Сергей Радков е закопчан в Белгия за тероризъм. Младежът от Благоевград е религиозен, но не и радикализиран и не е имал терористични планове, казва за него адвокатката му. Въпреки това местните магистрати го оставят в ареста. По същото време белгийската полиция задържа две радикализирани групи - четирима души в Антверпен, като е потвърдено намерението им да извършат терористичен акт. Другата група е задържана в Брюксел. Информацията е, че двете групи са поддържали връзка.

 Изчезнал

Преди процедурата по разглеждане на екстрадицията изчезва босът от "Земунския клан" - сърбинът Жарко Момчилович. Издирват го властите в Щатите заради обвинения, свързани с наркотици. Преди да се гледа предаването му, той си плюе на петите.

Причината е, че магистратите от София го пускат под предлог, че е разклатено здравето му и е опасно да стои в кауша. Тъй като не му закачат електронна гривна за проследяване, Жарко се оказва свободен да излети като птичка.

Реклама
Реклама
Реклама