Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16708125 www.bgdnes.bg

ВОЛЯ ЗА ЖИВОТ! Ники от Калофер сбъдва мечти с един пръст

Има стотици приятели, мечтае да срещне Стоичков

Младият мъж е изцяло парализиран, но е влюбен в живота

Изцяло парализиран, но влюбен в живота! Това е вдъхновяващата история на Николай Божиков от Калофер, който може да движи единствено показалеца на едната си ръка. Още от дете Ники научава страшната диагноза - прогресивна мускулна дистрофия тип Дюжен, която е нелечима. На път за един от прегледите момчето спира да диша и диафрагмата му спира да функционира. Като по чудо лекарите спасяват Николай, който оттогава е прикован на легло и вече не може да говори. Живее с апарат за изкуствено дишане, но въпреки това не се оплаква от съдбата. Напротив - Николай има мечти за няколко живота напред. Неговият свят е компютърът, който е неговата връзка към света. Преди болестта да го събори изцяло, успява да завърши с отличие 8-и клас. Баща му е сложил монитор над леглото му и го е свързал с програма за комуникация.

"Животът е едно трудно изпитание и борба всеки ден, но си струва!", казва Ники, който определя себе си като мечтател.

Реклама

И вече е сбъднал немалко мечти. Преди време той успява да полети с хеликоптер над София, а разходите поема застрахователна компания.

"Не си усещах сърцето и се питах - наистина ли на мен се случва да виждам такава красота, да усещам вибрациите на хеликоптера, да се чувствам свободен близо до птиците, облаците и слънцето? - каза тогава Ники. - Бих летял цял живот без кацане... Мога да мина границите на възможното и днес победих за малко коварната мускулна дистрофия!"

Ники успява да създаде стотици приятелства, въпреки че не може да говори и да се движи. Един от тях е писателят Иво Иванов, който посвещава разказ за него и идва в Калофер при всяко свое прибиране от САЩ. Николай обожава да посреща гости в скромния си дом. При него идват студенти, преподаватели и всякакви хора, които си тръгват вдъхновени от неговата воля за живот. 36-годишният комуникира с хора от цял свят и рядко се чувства самотен. Наскоро приятели осигуриха всичките му необходими медицински консумативи за следващата година, а преди помогнаха със закупуването на количка. Самият Николай също помага. Благодарение на негова инициатива преди време бяха събрани пари за ремонт на читалището в Калофер.

Ники обожава да пътува и вече е ходил на връх Шипка, на морето и на други красиви места в България. Младият мъж е огромен фен на ЦСКА и продължава да мечтае Христо Стоичков да му дойде на гости. Николай сбъдна друга своя мечта, посещавайки някои от мачовете на "червените". Агитката на ЦСКА му е пяла песни под прозореца, а футболистът Иван Турицов лично го посети. Мечтателят направи и своята равносметка за изминалата година.

"Бях на дъното в началото на годината известно време, но не се задържах дълго там, защото там не е за мен, след като съм оцелял по чудо - казва боецът. - Имам безброй мечти, но голяма част от тях са просто срещи с хора, защото това направо ме спасява и зарежда с много сила! Видях се с немалко хора, но с доста не се случи въпреки обещанията им и това само не ме радва! Мечтая за още нови хора, но също и да видя отново тези, които са докоснали сърцето ми и съм им важен!"

Реклама
Реклама
Реклама