Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16721519 www.bgdnes.bg

Най-тежките убийства през годината! (ОБЗОР)

*Нав е застрелян заради спор, Кристина заради ревност, а Митко е пребит до смърт заради пари

*Психолог, гръмнат от съсед, жена, захвърлена в багажник от любим, и приятелско убийство бележат 2023 година

Реклама

Изтичащата 2023 година е белязана от брутални убийства, както битови, така и поръчкови и показни. Съседи убиват заради спор за врата, мъж ликвидира любимата си и я хвърля в багажник, приятели пребиват до смърт авер. Ето едни от най-дръзките убийства, които разтърсиха отминаващата година.

Психологът Иван Владимиров-Нав е застрелян във входа на блока, в който живее, след продължила години наред междусъседска война. За враждата полицията, както доста често се случва у нас, остава сляпа и глуха, а жалбите събират прах по чекмеджета и бюра.

На 8 февруари около 22:30 часа вечерта Владимиров позвънява на вратата на бившия полицай Румен Тонев (обвиняем за убийството). Поводът е зацапване с черна субстанция, наподобяваща машинно масло, по входната врата на дома му. Това не се случва за първи път, а Нав подозира, че отговорен за зацапването е именно съседът му Тонев.

Двамата провеждат кратък разговор, който прераства бързо в конфликт. Тогава Тонев решава да застреля съседа си, смятат разследващите. Обвиняемият взема от дома си законно притежаван пистолет "Байкал", насочва го към главата на Владимиров и го застрелва. Свидетели твърдят, че Нав е застрелян с няколко куршума в корема, а чак после получава и контролен изстрел в главата.

След това обвиняемият издърпва тялото на мъртвия си съсед към една от входните врати на жилищната сграда, която води към вътрешния двор, и го зарязва там. После се прибира в дома си, но без да почисти следите от кръв, които тръгват от входната му врата към мястото, където е оставил тялото. Шумът от изстрела е бил чут от съседите, които излизат от домовете си и слизат по стълбите. Двама от тях забелязват кръв по етажната площадка пред апартамента на обвиняемия. След минути откриват Нав, потънал в кръв и мъртъв. В момента делото тече в Софийския градски съд.

Реклама

Не толкова ясен е случаят "Цалапица". Димитър Малинов, на 24 години, изчезна на 20 юли вечерта, тръгвайки си от дома на майка си в село Цалапица. Митко така и не се върна, а седмица по-късно бе открит мъртъв. Двама близнаци бяха задържани и предадени на съд за укриването на тялото му, а соченият за физически извършител на убийството Рангел Бизюрев бе арестуван на 29 ноември в Дания. В момента съдбата му е неясна, тъй като има възможност да бъде съден в Дания за фалшивите документи, с които е заловен. Това предстои да се изясни догодина. Случаят предизвика масови протести в Цалапица и доведе до няколко оставки в МВР заради неадекватните действия на разследващите случая.

Малко след изчезването на Димитър майка му Атанаска Благоева заяви пред медиите, че момче от селото е търсило сина й да го бие. Заподозреният Рангел Бизюрев успява да се измъкне от страната на 24 юли, четири дни след убийството, с полет от София за Германия. Доброволци от селото откриват на записи от камери как на 20 юли, след като тръгва от дома на майка си, Димитър Малинов е качен в голям черен мерцедес, който се оказва на бащата на братята Борислав и Валентин Динкови. Близнаците са задържани на 31 юли, а прокуратурата смята, че те са участвали в укриването на трупа. Бизюрев е смятан за убиеца, а причината е от финансов характер. Това предстои да се установи, след като делото започне. Това ще стане догодина.

Месец април също бе разтърсен от брутално убийство в столицата. На 3 април 32-годишната Кристина Благоева е ликвидирана с два куршума в главата от бившия си любовник Калоян Каймакчийски. Обвиняемият взема пистолета "Макаров" на Йордана - негова настояща приятелка и военнослужеща.

Причаква жертвата до автомобила й, застрелва я два пъти в главата и мята тялото й в багажника. После сменя колите и прехвърля останките на Кристина в другото возило. Калоян изхвърля дрехите и ръкавиците, които носи, и зарязва автомобила с трупа на жертвата в столицата. На 6 декември ченгетата откриват колата и останките на Кристина. Дни по-късно е обвинен Калоян, а делото предстои да започне скоро.

 Куршуми за Алексей Петров на Витоша

Алексей Петров е ликвидиран на 16 август до пътеката от Бай Кръстьо към Алеко.

Това се случва, докато Петров се разхожда с физиотерапевтката си Мирослава Михайлова. Застрахователният бос бе покосен с два куршума, един от които е в главата му. Към момента са известни съвсем малко неща за ликвидирането на мастития бизнесмен. Знае се, че извършителят е професионалист. Поразява бившата барета с два куршума - един в тялото и един в окото. Килърът е бил облечен с камуфлажни дрехи, с колело и стрелял с патрони за "Калашников", които са били хидрошокови. Има и версия, че убиецът се е оттеглил пеша. Според други данни убийците са били двама. За самото оръжие се предполага, че е било по-скоро самозарядна карабина "Симонов", защото е много по-точно от "Калашников". Убиецът се е криел в гората и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша са били чести и този, който го е ликвидирал, е бил наясно с това.

 Ликвидират Къро в Южна Африка

Издирваният от Интерпол за изнудване, заплаха за убийство и убийство ексвисаджия Красимир Каменов-Къро е ликвидиран на 25 май в Кейптаун, Южна Африка.

Къро, жена му Гергана, охранителят им Деан Генов и детегледачката им са застреляни в дома им в тузарския квартал "Константия". Четирите окървавени тела бяха намерени с вързани зад гърба ръце, стегнати със свински опашки. По неофициална информация поръчковите килъри нахлуват в скъпарския имот на Къро, облечени в униформите на ДЕА - американското полицейско звено за борба с наркотиците. Именно този факт обяснява защо Каменов и близките му са се оставили да бъдат вързани и закопчани. След това, проснати по очи, убийците ги ликвидират от упор. Към момента не е ясно какво става с телата им. Относно разследването надали скоро ще има напредък.

 Мистерията с Брат Галев

Ангел Христов-Геле от Братя Галеви изненадващо почина на родна почва, въпреки че беше издирван над 10 години от Интерпол.

Според официалния смъртен акт, издаден от общината в Дупница, Христов е издъхнал на 3 юни. След като тялото му бе иззето от полицията по разпореждане на прокуратурата, бе направена аутопсия и идентификация. Два дни по-късно тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че категорично е доказано, че трупът е на Христов. Тогава започнаха две разследвания - за смъртта на Геле и за това как се е вмъкнал незабелязано в страната. Към момента все още се чака ДНК експертизата на Брат Галев, която да докаже категорично, че това е именно Ангел Христов.

Четете още

Жертви на "Наглите": Още ни е страх

Жертви на "Наглите": Още ни е страх

Ето ги основните версии за убийството на Алексей Петров

Ето ги основните версии за убийството на Алексей Петров

Реклама
Реклама
Реклама