Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16739254 www.bgdnes.bg

Синоптикът Петър Янков: Студ и сняг след Ивановден

Топло време и дъжд на Йордановден 

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ, а от есента подготвя стартирането на първия български метеорологичен телевизионен канал Метео ТВ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили. "България Днес" разговаря с него за времето в началото на годината и кога настъпва тежката зима.

- Г-н Янков, какво време да очакваме в първия месец на 2023 година?

- Първият месец от новата година ще бъде по-топъл, но с повече валежи от нормалното. Ако климатичните норми са между 30 и 50 литра на кв. м, тази година валежите ще бъдат между 40 и 70 литра на кв. м. Около 7 януари се очакват валежи от сняг, а в периода на тази дата ще се понижат температурите - през деня ще бъде между -1 и 4-5 градуса, като в края на този период в населените места по северните райони ще има снежна покривка между 20-30 см, а в южните между 15-20 см, като по Черноморието снежната покривка ще бъде много слаба, почти няма да има валежи. По планините очакваме също нова снежна покривка между 20 и 40 см. Температурите драстично ще се понижат, а до началото на втората десетдневка ще бъде студено с температури от -2 до 3 градуса през деня. След което ще се повишат температурите. Като цяло слаби валежи се очакват от сняг в края на втората десетдневка между 18 и 20 януари, а повече сняг и слаби валежи от дъжд през третата десетдневка. След това бързо ще се затопля. Според мен след цялата тази информация е хубаво да обобщя, че сериозните валежи ще бъдат в първата десетдневка на януари.

Реклама

- Какво ще е времето на Йордановден, когато по традиция мъже се хвърлят в ледените води, за да спасяват кръста?

- Топло ще бъде. На този ден през деня ще превалява дъжд главно в Северна България, като до вечерта ще спре. В Добруджа може да превали дъжд със сняг, но отново ще бъде сравнително меко време. От следващия ден вече (7 януари) започва новият процес, когато идва нова облачна вълна с валежи от сняг.

- Какво е положението в момента в зимните ни курорти?

- Пистите работят и винаги има сняг за любителите на зимните спортове. В момента между 25 и 70 см сняг има в Банско и в Рила, по-малко е снегът в Пампорово. Различното тази година е, че снежната покривка се топи сравнително бързо заради топлото време и вятъра, който беше по коледните празници. Нова снежна покривка през тези дни не се очаква.

- Какво да очакваме от Малък Сечко?

- През февруари времето отново ще бъде сравнително топло с повече валежи от нормите. През първата половина от месеца ще има повече сняг в цялата страна.

- Истина ли е, че можем да определим какво лято ни очаква в зависимост от зимата?

- Заради равновесието в природата обикновено след топлата зима ни чака по-хладно лято. Така се движат процесите, но това е много общо. Глобалното затопляне, което се отразява на Балканите в засилване на проливните валежи и резки температурни контрасти от много студено към топло и обратно, правят на пух и прах тези съждения. Времето е много разнообразно и различно, точно както цвета на очите на хората.

Реклама

- Народната метеорология продължава ли да познава точно времето?

- Народната метеорология много точно познава времето няколко часа преди да настъпи дадено явление. Това е един натрупан опит на селските стопани, които наблюдават в съответния район развитието на времето, развитието на облаци, вятър, както и поведението на животните. Народната метеорология има и дългосрочни съждения, но те нямат много голяма стойност в нашето всекидневие, тъй като глобалното затопляне е в пълната си сила. В момента се намираме в апогея на глобалното затопляне, който е започнал от 1850 г. и продължава и сега.

- Бихте ли посъветвал родители, баби и дядовци да изкарват децата на студено и на снега, за да правят снежни човеци и да се каляват?

- Разбира се! Това е едно приятно изживяване. Сутрин заедно с гимнастиката на моя син той излиза с боси крака на терасата за кратка разходка. След като го правеше като малък, сега забелязвам, че е много устойчив на простудни заболявания. Тази разходка по студената тераса сигурно го е калила. Много благоприятно също е и плуването, стига да се вземат всички мерки да не се изстудяват децата. То също много калява организма, особено в това време.

Четете още

Радост! Пороите ще ни разминат, категоричен е синоптикът Петър Янков

Радост! Пороите ще ни разминат, категоричен е синоптикът Петър Янков

Синоптикът Петър Янков:  Цербер си отива, Хадес ще ни подмине

Синоптикът Петър Янков: Цербер си отива, Хадес ще ни подмине

Реклама
Реклама
Реклама