Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16850123 www.bgdnes.bg

ОТНОВО! Княгиня Калина стана кукер

Княгиня Калина отново стана кукер!

След като миналата година дефилира на фестивала "Сурва" в Перник със съпруга си Китин Муньос и сина си Симеон Хасан, този път тримата посетиха маскарадния празник в село Елов дол. Те бяха посрещнати от кмета и от жителите на селото. В празника взеха участие сурвакарски групи от селата Лобош, Сирищник, Беренде, Гигинци и Долна Секирна.

По стар обичай жителите на пернишките села обличат костюми и маски, със звънци и факли в ръце прогонват злото. Пали се ритуален огън, празникът е съпътстван от песни, танци ихора.

Реклама

Княгиня Калина отдавна е запленена от българската традиция, като миналата година участва, облечена в народна носия в сурвакарска група по време на международния фестивал „Сурва" в град Перник.

Фестивалът на маскарадните игри „Сурва" е най-големият на Балканите. Провежда се всяка година в гр. Перник и завършва с шествие на маскарадни групи от страната и чужбина за здраве и късмет и за прогонване на злите сили.

През 2022 г. Княгиня Калина беше почетен гост на Коледен концерт в двореца „Врана", организиран от сдружение „Краищенско Светогорие" за набиране на средства за възстановяване на 150 – годишния храм „Света Троица" в с. Елов дол.

Четете още

Княгиня Калина стана кукер

Княгиня Калина стана кукер

Княгиня Калина се връща завинаги

Княгиня Калина се връща завинаги

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама