Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16937472 www.bgdnes.bg

Мариус Куркински стана меденка

*Изящно и сладко изкуство

*Мая Новоселска изгрява като торта 

*Артистите претворени от златните ръце на Биляна Доневска 

Мариус Куркински е претворен в меденка, а Мая Новоселска изгрява във формата на торта от емблематичното й участие в любимия на поколения българи филм "Писмо до Америка".

Изящното изкуство е дело на златните ръце на сладкаря декоратор Биляна Доневска. 42-годишната жена, която е родом от северномакедонския град Битоля, е вдъхновена от образите на двамата артисти и с прецизна техника създава уникалните изделия.

Реклама

"За мен Мариус Куркински е същински гений! Всичко, което прави като артист, е изпипано до последен детайл. Много дълбок човешки смисъл предава на нещата, които прави. Това ме привлича в неговото изкуство", сподели пред "България Днес Биляна, която на 23 години идва в София да учи живопис при проф. Божидар Бояджиев.

Образът на Мариус представлява рисувана меденка.

"Реже се под предварително нарисувана форма. Слага се захарно тесто и се рисува със специални ядливи боички", обясни технологията по направата на сладкиша Биляна.

Преди да сътвори Куркински, Доневска прави 3Д торта с образа на Мая Новоселска от лентата "Писмо до Америка". И двете произведения са част от колаборацията "Българските филми" в две поредни години. Задачата е участниците да изваят по сладкарска технология любим актьор в популярен наш филм.

"Възхищавам се много и на Мая Новоселска - на нейния персонаж и гений. Впечатляващ човек е като цяло. Тортата с нейния образ е 3Д оформяне с моделиращ шоколад", пояснява Биляна, която вече 16 години претворява прочути персонажи в сладкарски изделия за погачи за новородени, рождени дни, сватби.

И Мая, и Мариус са ядливи. Но никой не е посмял и до днес да ги схруска.

Четете още

Мариус Куркински в тежка изповед: Осъзнах всичките си грехове!

Мариус Куркински в тежка изповед: Осъзнах всичките си грехове!

Мариус Куркински: Прекалих с нощния живот и можеше да умра, но Бог ме спаси

Мариус Куркински: Прекалих с нощния живот и можеше да умра, но Бог ме спаси

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама