Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16946754 www.bgdnes.bg

Фен на рокерите е фаворит за наследник на митрополит Йоаникий

Избират Сливенски митрополит на 25 февруари

Епископ Йеротей влиза в битка с още девет претенденти 

Наследникът на покойния Сливенски митрополит Йоаникий ще бъде канонически избран на 25 февруари от Светия синод. Тогава висшите клирици ще изберат един измежду двамата епископи, които ще бъдат излъчени седмица по-рано на епархийски избор след пресявка на общо десет кандидати да поемат овдовялата епархия.

За да се случи това, от синода назначиха наместник в лицето на Варненския митрополит Йоан, който да организира вота на 18 февруари.

Реклама

В дните преди гласуването кой висш клирик ще заеме мястото на Йоаникий, синодалните старци определят точния списък с кандидатите за поста. Един от тях е епископ Сионий, който едновременно ръководи Троянския и Бачковския манастир.

Впечатление прави името на Знеполския епископ Арсений, който е най-младият претендент. Духовникът е на 36 години, като от лятото на 2014-а, когато е на 28, до ден днешен е викариен епископ на Пловдивския митрополит Николай, който не участва в надпреварата.

Белоградчишкият епископ Поликарп, който е викарий на Софийския митрополит и патриарх Неофит, както и главният секретар на Светия синод епископ Герасим са други интересни имена в списъка. В него са още Смоленският епископ Висерион (втори викарий на Пловдивския митрополит след Арсений), викарният епископ на Ловчанския митрополит Михаил, ректорът на Софийската духовна семинария браницки епископ Пахомий, викарият на Русенския митрополит Макарий и Велбъждки епископ Исаак.

Наред с тези девет кандидатури на преден план изплува името на десетия претендент да наследи митрополит Йоаникий и да оглави Сливенската епархия. Епикоп Йеротей е отчетливата фигура, която се оформя като фаворит за нов Сливенски митрополит, показа проучване на "България Днес". Духовникът е доскорошен викарий на покойния Йоаникий, който си отиде на 9 януари след продължително боледуване малко преди да навърши 85 години.

Впечатление прави решението на Светия синод да изпрати епископ Йеротей да пребивава в Рилския манастир до деня на провеждане на каноническия избор за нов Сливенски митрополит. Именно Йеротей е духовникът, който замества покойния Йоаникий често пъти на служения в последните години, когато здравословното състояние на владиката осезаемо се влошава и той започва да отсъства все по-често.

Реклама

Епископ Йеротей впечатлява със своята реч при откриване на мотосъбор "Бакаджик". В нея духовникът посочва: "Днес, когато от ден на ден хората стават все по-четвъртити, а душите им толкова мъртви, колкото дори и Гогол не може да си представи, мотоциклетът дава една особена привилегия и тя е в усещането, че рамката липсва. Напук на елитите, на бизнес схемите, на голямата политика, на чалга красавиците и на силиконовия свят, напук на всички, за които рамката е по-важна от картината, защото не от вчера квадратният човек предпочита да живее в рамка без картина. Здрав и привидно правилен като тротоарна плочка, той е така отегчен, че отиде ли на почивка, връщайки се, вече е уморен и се нуждае да отпочине от почивката", споделя пред присъстващите любители на моторите.

И още. "Ако в добрата скорост открием енергия за битка срещу онзи дракон, чиито три глави християните наричат безделие, изнеженост и нехайство, и ако успеем да ги отсечем и от кръвта на змея поникнат цветя на братство, на мъдрост и благородство, сигурно ще има полза от вашия събор и изкуството да се поддържа мотоциклет ще придобие нов, особено важен смисъл".

Финално синодалните старци ще направят своя избор на 25 февруари в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител".

Реклама
Реклама
Реклама