Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17005782 www.bgdnes.bg

БГ професор разработва уникален костюм за НАСА

Пробив в науката! 

Системата може да предупреждава за опасност зад гърба и да помага за нарушено равновесие 

Доли ЛУКАНОВА

Наш професор с голям пробив в науката! Неврологът проф. Огнян Колев участва в разработването на специален костюм за ориентиране съвместно с учени от НАСА. Системата подпомага ориентацията в пространството. Костюмът действа чрез специални сензори и стимулатори.

Реклама

"Тази система действа като допълваща сетивна информация за ситуации, в които човешките възможности са недостатъчни за адекватно ориентиране и движение в пространството. В хората не е заложено да живеят при липса на гравитация или да разпознават положения, нетипични за сетивните им възприятия. Например в елементарни ситуации като полет в самолет човек не разбира, че той се е наклонил, освен ако не погледне през прозореца. Тази система преодолява тези пречки", коментира пред "България Днес" проф. Колев.

Световнопризнатият учен си сътрудничи с най-прочутата космическа агенция от десетилетия. От НАСА канят Колев след проведен експеримент с военни пилоти за неволеви движения на очите, каквито се провокират при космичен полет. Българският учен приема предложението и прави няколко много важни открития. Последното е въпросната система за ориентиране TSAS.

"Системата е създадена на принципа на вибрации, които с трептенията си имитират усещанията, които бихме имали, ако не сме в "изкуствена" среда. Тя има и допълнителна функция да ориентира за евентуална опасност, която е извън зрителното ни поле, например зад гърба ни, което е особено важно за военните пилоти, но и не само за тях. Системата помага да се преодолеят илюзиите за движение, с каквито ситуации се сблъскват често и астронавтите", разяснява неврологът.

Системата е в процес на доразработване, като се търси вариант тя да бъде приложена в медицината. Костюмът може да бъде полезен на болни с нарушено равновесие.

"Понастоящем дискутирам с проф. Ангус Руперт, който работи за НАСА и американската авиация, да експериментираме системата в България за тази цел. Но това изисква и финансиране, а правителството ни заделя само 0.5% от бюджета за наука. Учените у нас са в унизителна, мизерна ситуация", споделя проф. Колев.

Реклама
Реклама
Реклама