Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17029470 www.bgdnes.bg

Аптекари оправдани за снабдяване на наркомани

*Фармацевтката осъжда органите за 4 бона

*Атанаска Дилова се отървава с глоба, по другите обвинения е невинна

Семейство аптекари са невинни по обвиненията, че са продавали наркотици "на черно" на наркомани! Това става ясно от решение на Софийския градски съд, научи "България Днес". Съпрузите фармацевти Атанаска и Далин Дилови са погнати през 2017 г. за продажба на морфин, ривотрил и други на наркозависими. След 4-годишна обиколка по съдебните зали Темида ги оневинява.

Оправдателната присъда дава повод на Атанаска Дилова да заведе дело срещу прокуратурата и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за незаконно обвинение.

Реклама

Тя е закопчана в началото на август 2017 г. на работното си място - аптека на столичния бул. "К. Величков", като арестът е показан по национална телевизия. Жената се оплаква, че е преживяла напрежение, унижение, стрес, срам, ограничено е било социалното й общуване, уронило се е доброто й име и е загубила доверието на клиентите си. Дилова живяла в непрестанен плач, усещала продължаващо преследване и безпомощност, пише в документите. Заради всичко това тя претендира за 200 бона обезщетение.

Акцията започва след сигнал от хората в картала, че в семейната аптека се продават наркотични и упойващи вещества без необходимите документи. Криминалистите започват да наблюдават мястото и предприемат тараш. При претърсването са намерени и иззети големи количества наркотични упойващи вещества. Първоначално Дилова е разпитана като свидетел.

На следващия ден в жилището й намират 8 празни шишенца. Прокуратурата я погва с обвинения, че в съучастие със съпруга си е държала без разрешение 500 таблетки ксанакс 0.5 мг, 129 таблетки ривотрил 2 мг, 4 таблетки ксанакс, 4 таблетки зопиклон, 3 таблетки диазепам, 70 таблетки лексотан 3 мг, 19 ампули морфин 20 мг/мл, 7 запечатани стъклени шишенца с надпис "Ривотрил Клоназепам 2 мг" с 27 таблетки, 20 таблетки лексотан 3 мг и т.н. Съгласно закона и наредбите това са наркотични вещества и растения.

Прокуратурата настанява съпрузите в кауша за 48 часа и иска постоянното им задържане, но съдът на две инстанции ги оставя без мярка. Така на прокуратурата й остава само да им наложи забрана за напускане на страната, но и тя изтича 1 г. и половина по-късно.

Част от обвиненията срещу Дилова падат поради недоказаност. Фармацевтката е погната за 4 отделни деяния във връзка с незаконното отпускане на наркотични вещества. По този член я грози затвор до 5 г., глоба и лишаване от права. Част от обвиненията срещу нея са, че държала някои от лекарствата извън шкаф, който се заключва.

Първата инстанция я признава за виновна, че при маловажен случай нарушила правилата за пазене на наркотични вещества за медицински цели. Със същата присъда аптекарката е освободена от наказателна отговорност и й е наложена глоба от 1000 лева. Магистратите я оправдават по останалата част от обвиненията. Мъжът й също се отървава с глоба за административно нарушение.

Реклама

Прокуратурата се запъва и протестира оправдателната част на присъдата, но в зала обвинителят от Софийската апелативна прокуратура отказва да поддържа протеста. Наказанието е потвърдено и влиза в сила, тъй като никой не възроптава срещу него.

Покрай сагата с Темида на Дилова й поставят диагноза разстройство в адаптацията и смесено тревожно-депресивно разстройство. Експертите са категорични, че заради задържането тя е преживяла остър емоционален стрес, съпътстван със силни негативни емоции на объркване, унижение и срам. Фармацевтката се чувствала публично злепоставена и репутационно срината, а след освобождаването й реагирала с отдръпване от контакти поради срам и опасения от обществено неодобрение. Продължила е практиката си с усилия, като се е чувствала несигурна и изпитвала чувство за вина пред клиентите си, коментира в решението си съдия Радост Бошнакова.

Дилова се оплаква и че заради акцията цикълът й спрял, но служителите на Темида не откриват категорични доказателства за причината.

По делото са приложени и медийни публикации, в които е отразено задържането на Дилова. Съседка вижда ареста й по телевизията и отива на място и чува всички да говорят, че сигурно е виновна.

Пред магистратите проговаря и съпругът на Дилова. Той разказва, че при акцията в аптеката им имало 17 полицаи. Когато ги натикали зад решетките, с жена му били в отделни килии, но я чувал да плаче. След като ги пуснали, почти никой не влизал в аптеката в продължение на половин година. Клиентите съпоставяли лекарствата с тези от друга аптека.

Тъй като е осъдена по едното обвинение, но е оправдана по по-тежкото, съдът определя, че справедливото обезщетение за Дилова е 4500 лева. Отчита се, че тя е преживяла стрес, невъзможност да упражнява професията си и е ограничила контактите си. Магистратите постановяват да се плати и таксата за адвокат от близо 4 бона.

 Клиенти на място

На място са изловени двама клиенти, които имат лошия късмет да отидат да пазаруват от аптеката на столичния бул. "К. Величков" по време на акцията. По първоначалните данни те си купували морфин и ривотрил, които по принцип се продават с жълта рецепта.

Представителите на медиите се натъкват на опаковки от лекарства за шизофрения и спринцовки в района около аптеката.

Реклама