Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17053914 www.bgdnes.bg

Уникален християнски комплекс тъне в руини

Вместо да привлича туристи, обрасъл е с бурени 

Началниците в Доспат уволняват пазача, махат огражденията и обектът потъва в забвение 

Уникален раннохристиянски комплекс в Родопите тъне в руини и забрава. Историческата му ценност е скрита в над 25-годишна борова гора край китното село Барутин.

Реклама

За проблема алармира общопрактикуващият лекар от Смолян Борис Гаров. По думите на медика това е трябвало да бъде емблемата на Родопите и да привлича хиляди туристи.

"На това място можеше да се проследи целият сложен процес на приемането на християнството от бесите, през неговия разцвет, както и процеса на приемането на исляма и криптохристиянството. Това трябваше да се случи, когато през 1995 г. археологът Никола Дамянов разкри този прекрасен раннохристиянски комплекс и взе мерки, той да бъде достатъчно добре запазен и експониран", посочва Гаров.

Край Барутин освен базиликата има няколко некропола от различни периоди и единствената раннохристиянска зидана гробница открита досега в Родопите.

"Уникален комплекс, който трябваше да радва и да привлича. Трябваше, но ако бяхме примерно в Албания или някъде другаде по света. За съжаление, ние сме в България и днес на това място са израсли 20-25-годишна борова гора, тръни и храсти. Обикновеният посетител по нищо не може да узнае, че тук само преди 28 години е направено едно уникално откритие", разкрива родопчанинът.

Още през 2012 г. археологът Никола Дамянов алармира за проблема.

"Когато се посегна на базиликата от края на IV век и раннохристиянската гробница от III век в Барутин, аз сезирах прокуратурата. Оставих обекта временно консервиран, ограден с двойна ограда от бодлива тел, и щатен пазач. Обаче ръководството на община Доспат съкрати пазача, изчезнаха огражденията и консервацията и археологическият обект започна да се руши. След разследването от прокуратурата отговориха, че действително обектите се рушат, но не в резултат на организирана престъпност. Сега там има руини.

През юли 2021 г. Дамянов си отива на 85-годишна възраст и не успява да види спасен уникалния комплекс.

Реклама
Реклама
Реклама