Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17198602 www.bgdnes.bg

Пребоядисват главата на Христо Ботев

  • След скандала в село Добролево 
  • Черната коса и брада на революционера разедини местните

 

Паметникът на Христо Ботев във врачанското село Добролево ще бъде пребоядисан. След като скандализира не само местните, но и жители на цялата страна, главата на революционера ще бъде изцяло в черен цвят, за да има по-представителен вид.

Реклама

"Новият облик на паметника наистина изненада всички в селото и е факт, че на повечето не им харесва как изглежда, защото е боядисан абсурдно. Но въпреки това знаем, че е направено с добра цел, за да се развива Добролево. Кметът и двамата художници осъзнават, че Ботев изглежда зле, и сега са взели решение да боядисат цялата глава на революционера в един цвят - както трябва да изглежда един паметник, а не само косата и брадата му", споделя пред "България Днес" Павлина Ячковска, секретар на местното читалище "Пробуда".

По нейни думи боядисването на паметника е извършено с доброволен труд на хора от селото. Дейностите са направени от художниците Данчо Симеонов и Милен Каменов. Идеята на двамата мъже далеч не била необикновена. След като обсъдили, Данчо и Милен стигнали до извода, че щом Ботев е починал на 29 години и на всички снимки, запечатали автентичния му образ, е с тъмна коса, може да оцветят косата и брадата му с черна боя.

"Не трябва да ги обвиняваме за несполучливия вид, а напротив, хубаво е да ги поощрим за идеята", категорична е Ячковска.

Секретарката разкри, че преди да реставрират паметника на Христо Ботев, доброволците боядисали и паметника на загиналите в отечествените войни за свободата на България в местното училище. Резултатът бил отличен и поради тази причина кметът на Добролево Пепи Данчев се доверил на ентусиастите.

"Всички жители на селото се стремим да запазим както традициите, така и историята на страната. Не пропускаме празници, за да се съберем и да си кажем по някоя добра дума", с усмивка разказва Павлина.

Реклама
Реклама
Реклама