Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17199049 www.bgdnes.bg

80 бона обезщетение за премазани крака

  • Глоба за дупките в столицата
  • Жена пострадала, докато тича за тролея, и попаднала в яма

80 бона обезщетение за премазани от тролей крака на жена е осъдена да плати Столичната община! Това става ясно от решение на Софийския градски съд.

Реклама

Преди шест години жената претърпява зловещ инцидент, като оттогава още не може да се възстанови. Белята става, докато тя гони тролейбуса, но се спъва в дупка на тротоара в опит да го догони на спирката и превозното средство минава през краката й.

Ужасната случка се разиграва през 2018 г. в центъра на града - на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев". След като пресича, пешеходката започва да тича, за да хване пристигащия тролей номер 5 на спирката. При тичането попада в дупка на тротоара, която не успява да види, и пада на земята. Част от тялото й е на тротоара, но краката й остават на пътното платно. Идващият тролей ги премазва.

При инцидента потърпевшата получава счупвания и размачквания на лявата подбедрица и на ходилата на двата крака. Последват 13 операции, при които пациентката изпитва силни болки. Лечението й дори не е приключило, защото й предстоят още интервенции. Отделно тя се нуждае от активна рехабилитация, включително и по отношение на остатъчните груби белези.

Заради преживяванията си с градския транспорт пострадалата завежда искова молба срещу Столичната община за това, че не е изпълнила задължението си да поддържа пътищата и тротоарите в състояние, което да не създава опасност за живота и здравето на хората.

Затова тя завежда частичен иск срещу общината за 44 900 лева - втората част от претендираните от нея общо 80 хил. лева за неимуществени вреди от инцидента. Преди две години съдът я обезщетява с исканото обезщетение от 35 100 лева. Така общата сума, за която е осъдена общината, е 80 хилядарки.

Реклама

Потърпевшата не спестява и мъките, които я сполетяват заради инцидента. Освен физическите травми след него изпитва ужас от тъмно, има чувството, че я връхлита тролей, често сменя настроенията си, сънува кошмари и се страхува да се движи сама. Постоянно в съзнанието й проблясвали ярки спомени за случилото се.

След събирането на доказателства и направената съдебномедицинска експертиза магистратите се съгласяват, че възстановяването на потърпевшата не е приключило и тепърва й предстоят още операции. Размерът на обезщетението е определен съобразно съдебномедицинската експертиза и данните за икономическото положение в страната, пише в решението си съдът. С него общината е осъдена да плати и над 3700 лева за разходи по лечението до момента, както и близо 10 бона разноски по делото.

Общината плаща и за счупени плочки

Заради счупени и липсващи плочки е друго обезщетение към пострадала, което плаща общината. През лятото на 2019 г. жена минавала по тротоара на ул. "Акад. Людмил Стоянов" от ул. "Шипченски проход", когато се строполила. Държала се за таза. Минувач спрял да й помогне и я откарал в "Пирогов". Там я оперирали и й сложили метални импланти. По-късно единият имплант се счупил, наложила се повторна операция, а възстановителният период се удължил на около 1 г. и половина. За тегобите си 81-годишната жена получава 30 хил. лв.

От общината се опитват да изкарат, че тя може да се е донаранила, тъй като не се е превозвала със специализиран транспорт до болницата, но подобни доказателства няма.

Реклама
Реклама
Реклама