Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17227275 www.bgdnes.bg

Психоложката Петя Белчева-Гемюнден: Обществото издига мачовците на пиедестал

Ако не си физически активен, либидото пада

Коя е тя

Петя Белчева-Гемюнден е първият треньор, завършил школата на Тони Робинсън и Клое Маданес по междуличностни отношения в България. Благодарение на натрупаните знания и опит създава трансформиращата програма Next Level Love, чрез която помага на хора от различни точки на света да намерят щастието и любовта. Завършва магистърска степен по психология в московския университет "Ломоносов" през 2013 г.

- Г-жо Белчева, научи ли се българският народ да посещава психолог?

- В сравнение с миналото днес много хора посещават психолози, особено тези от по-младото поколение. Тенденциите са този процент да се увеличава занапред.

Реклама

- Българското население е първо по физическо насилие, първи по проблеми в секса. На какво се дължи това?

- Не знам дали хората у нас са първи по насилие. Факт обаче е, че има такова явно насилие в България. Има няколко причини за това. Първата е тази, че всеки прави това, което иска. Държавата е дала свободия и безнаказаност или наказанията са прекалено малки, за да респектират. Втората причина е, че обществото е издигнало мачовците на пиедестал и те искат да си задържат позицията достойно. Щом си подкрепен и харесван, значи си на правилния път, нали? Третата причина е в присвоения модел, който младите заучават от техните бащи или мъже, които смятат за достоен пример. Тези момчета вярват, че точно такива трябва да станат и те и че с подобно поведение ще бъдат приети от останалите. Четвъртата причина е зависимостта на жертвата, свързана не толкова със страх от насилието и болката, а от това да загуби насилника си.

- А проблемите в секса?

- Проблемите в секса идват също по различни причини. Първо - това може да е стрес, несигурност, негативни мисли, неувереност, страхове от отхвърляне. Второ, от ленивост или липса на инициативност, умора. Може да е от прекалена външна задоволеност от медии, социални мрежи. Четвъртият вариант е от мързел. Ако един човек не е физически активен като цяло, бързо се изморява и така либидото му пада.

- Има ли и здравословни причини?

- Да, това е нездравословният живот. Тук влизат алкохол, наркотици, порнография, нездравословна храна. Всичко това води до липса на ерекция, преждевременна еякулация. Има я и болестта като причина. Ако човек е болен, е нормално да има сексуално нежелание, защото на тялото му е нужна енергия за възстановяването. Тежки са и психологическите травми. Ако човек е преживял такива, свързани с насилие, унижение, отхвърляне, несправедливост, е нормално да се затвори в себе си. За това е нужна терапия.

- Имаме ли нужда от промяна?

- Едни хора осъзнават, че имат нужда от промяна, други се мислят за перфектни. Обвиняват тези около себе си или обществото за техните проблеми, а всъщност те имат най-голяма нужда да се променят. Всичко е свързано с нивото на осъзнатост, която имаме.

Реклама

- Как ще коментирате актуалността в момента - младо и красиво момиче с възрастен и заможен мъж?

- Много момичета си мислят, че такъв избор ще направи живота им по-хубав бързо и по-лесен и избират такива взаимоотношения. Истината обаче понякога е различна. Това, че тя избира заможен и по-възрастен мъж, не й дава гаранция, че той ще направи живота й приказен. Този мъж може да има много комплекси, травми, негативни страни, точно като някой млад и беден. Да, ще кажете, но поне има пари! Това е така, но мисля, че изборът ни не трябва да е свързан с това - кое е по-малкото зло, а по-скоро с това кое е по-доброто за нас, за което си заслужава да платим цената на времето и енергията, която инвестираме. За съжаление младите момичета рядко се замислят за тази цена, която плащат - инвестицията на времето си. Така, когато минат 30-те, са малко закъснели.

- Споделяте, че всички ние имаме травми. Откъде идват те?

- Ние може да се родим с травма на отхвърляне, може да ги носим в себе си от рода си, може да ги придобием от родителите си или хората, с които прекарваме времето си и смятаме за свои авторитети. Травмите се сформират, докато израстваме, и са свързани основно с неприемането на детето такова, каквото е, и желанието на големите да го вкарат в матрицата си.

- Как може да ги преодолеем?

- Може да преодолеем травмите с терапия. В нея преоткриваме себе си и родителите си и ги приемаме такива, каквито са, прощавайки им и създавайки с тях отново връзка през любовта. Така ние също приемаме себе си и се обичаме за това, което сме. Терапията е свързана със смяна на поведенчески модели, смяна на значението на нашата история - от жертва в отговорна личност. Поемане на отговорност за нашето щастие, правейки осъзнати избори.

- Включена сте в световен бестселър в над 17 държави. Самата вие превеждате вашата част на български език и я продавате благотворително. Разкажете малко повече за инициативата?

- Всеки има нужда от вдъхновение и в примера за това, че животът може да се промени, колкото и да е труден, и да бъдем щастливи в него. Аз самата имах труден път, докато открия щастието. Точно това ме стимулира да предам нататък опита си, създавайки моята менторска програма "Покани любовта в своя живот" и включвайки се в тази благотворителна книга, споделяйки моята трансформираща история с щастлив край. Вярвам, че хората имат нужда от повече такива вдъхновяващи истории, за да направят първата стъпка към своето щастие - трансформирайки себе си.

Четете още

Криминалният психолог Елеонора Йорданова: Бащата се смята за непригоден родител от българския закон

Криминалният психолог Елеонора Йорданова: Бащата се смята за непригоден родител от българския закон

Психоложката Краси Гешева: Двойките масово се превръщат в съквартиранти

Психоложката Краси Гешева: Двойките масово се превръщат в съквартиранти

Реклама
Реклама
Реклама